Syrniki

syrniki

Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą do ich powstania jest połączenie twarogu z żółtkami jaj i mąki. Można je dodatkowo urozmaicić dodając do ciasta rodzynki, miód, kawałki owoców lub czekolady. Najczęściej serwuje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem, dżemu lub miodu.

syrniki

Syrniki

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Słodkie przekąski
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 250 g twarogu tłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Twaróg rozgnieć z żółtkiem przy pomocy widelca.
  • Do twarogu dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 5 minut.
  • Do ciasta dodaj cukier i wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, podziel na 5 części i uformuj kule.
  • Kule z ciasta twarogowego spłaszcz i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut (pod przykryciem). Gdy będą złote z jednej strony, odwróć je na drugą i smaż kolejne 5 minut.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!