Syrniki
Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą do ich powstania jest połączenie twarogu z żółtkami jaj i mąki. Można je dodatkowo urozmaicić dodając do ciasta rodzynki, miód, kawałki owoców lub czekolady. Najczęściej serwuje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem, dżemu lub miodu.
Syrniki
Składniki
- 250 g twarogu tłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Twaróg rozgnieć z żółtkiem przy pomocy widelca.
- Do twarogu dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 5 minut.
- Do ciasta dodaj cukier i wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, podziel na 5 części i uformuj kule.
- Kule z ciasta twarogowego spłaszcz i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut (pod przykryciem). Gdy będą złote z jednej strony, odwróć je na drugą i smaż kolejne 5 minut.
Zostaw komentarz