Grillowany bakłażan w sosie sojowym

grillowany bakłażan w sosie sojowym

Bakłażana można grillować na tysiące różnych sposobów – natartego oliwą i posypanego solą, z marynatą z klasycznych przypraw na grilla lub nieco w azjatyckim stylu – z imbirem i sosem sojowym.

grillowany bakłażan w sosie sojowym

Grillowany bakłażan w sosie sojowym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Marynowanie 30 mins
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 bakłażany małe
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka suszonego imbiru
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania
 

  • Bakłażany umyj, osusz i potnij w plasterki, a następnie ponacinaj.
  • Sos sojowy wymieszaj z przyprawami.
  • Powstałą marynatę rozprowadź po plastrach bakłażana przy użyciu silikonowego pędzelka.
  • Bakłażany wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Plastry grilluj do miękkości przez około 5 minut z każdej strony.

Porady

  • Jeśli masz czosnek i świeży imbir, możesz ich użyć zamiast suszonych przypraw.

Podobne przepisy

Grillowany bakłażan w...

Najprostszy sposób na grillowanego bakłażana to pociąć go na plasterki, lekko...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!