Grillowany bakłażan w sosie sojowym
Bakłażana można grillować na tysiące różnych sposobów – natartego oliwą i posypanego solą, z marynatą z klasycznych przypraw na grilla lub nieco w azjatyckim stylu – z imbirem i sosem sojowym.
Grillowany bakłażan w sosie sojowym
Składniki
- 2 bakłażany małe
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
- Bakłażany umyj, osusz i potnij w plasterki, a następnie ponacinaj.
- Sos sojowy wymieszaj z przyprawami.
- Powstałą marynatę rozprowadź po plastrach bakłażana przy użyciu silikonowego pędzelka.
- Bakłażany wstaw na 30 minut do lodówki.
- Plastry grilluj do miękkości przez około 5 minut z każdej strony.
Porady
- Jeśli masz czosnek i świeży imbir, możesz ich użyć zamiast suszonych przypraw.
Zostaw komentarz