Łosoś w marynacie z sosu sojowego, imbiru i miodu
Gdy w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, warto z niego korzystać. Oprócz standardowych kiełbas, karkówek oraz kaszanek, warto od czasu do czasu przyrządzić również rybę. Dobrym pomysłem jest wrzucenie na ruszt łososia w stylu azjatyckim. Wystarczy przygotować do niego marynatę z sosu rybnego, sojowego, imbiru, czosnku, papryki chilli, miodu i soku z cytryny. Aby wzbogacić jego smak i aromat, warto też dodać trochę świeżej kolendry. Dzwonka łososia lub kawałek fileta, wkładamy do gotowej marynaty na minimum 35 minut, a następnie grillujemy z obu stron przez 3 minuty. Podajemy go w towarzystwie kawałka cytryny oraz orzeźwiającej sałatki z dodatkiem świeżych ziół.
Łosoś w sosie sojowym, imbirze i miodzie
Składniki
- 4 kawałki filetu z łososia (mogą też być 4 dzwonka)
- 80 ml sosu sojowego (jasnego)
- 30 ml sosu rybnego
- 3 cm imbiru
- ½ cytryny
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach i wyciśnij sok do miseczki na marynatę.
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Paprykę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
- Imbir, paprykę, czosnek i kolendrę wrzuć do miseczki z sokiem cytryny, dodaj miód, sos sojowy i rybny, a następnie wymieszaj.
- Łososia umieść w misce z marynatą na minimum 35 minut.
- Zamarynowaną rybę grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
Porady
- Łososia podaj w towarzystwie kawałka cytryny.
Zostaw komentarz