Łosoś w marynacie z sosu sojowego, imbiru i miodu

łosoś w marynacie z sosu sojowego, imbiru i miodu

Gdy w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, warto z niego korzystać. Oprócz standardowych kiełbas, karkówek oraz kaszanek, warto od czasu do czasu przyrządzić również rybę. Dobrym pomysłem jest wrzucenie na ruszt łososia w stylu azjatyckim. Wystarczy przygotować do niego marynatę z sosu rybnego, sojowego, imbiru, czosnku, papryki chilli, miodu i soku z cytryny. Aby wzbogacić jego smak i aromat, warto też dodać trochę świeżej kolendry. Dzwonka łososia lub kawałek fileta, wkładamy do gotowej marynaty na minimum 35 minut, a następnie grillujemy z obu stron przez 3 minuty. Podajemy go w towarzystwie kawałka cytryny oraz orzeźwiającej sałatki z dodatkiem świeżych ziół.

łosoś w marynacie z sosu sojowego, imbiru i miodu

Łosoś w sosie sojowym, imbirze i miodzie

Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 6 mins
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 4 kawałki filetu z łososia (mogą też być 4 dzwonka)
  • 80 ml sosu sojowego (jasnego)
  • 30 ml sosu rybnego
  • 3 cm imbiru
  • ½ cytryny
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżej kolendry

Sposób przygotowania
 

  • Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach i wyciśnij sok do miseczki na marynatę.
  • Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Paprykę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.
  • Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
  • Imbir, paprykę, czosnek i kolendrę wrzuć do miseczki z sokiem cytryny, dodaj miód, sos sojowy i rybny, a następnie wymieszaj.
  • Łososia umieść w misce z marynatą na minimum 35 minut.
  • Zamarynowaną rybę grilluj przez 3 minuty z każdej strony.

Porady

  • Łososia podaj w towarzystwie kawałka cytryny.

Podobne przepisy

Nie znaleziono wpisu.

Zostaw komentarz

Oceń przepis!