Sos orzechowy z curry

sos orzechowy z curry

Poniższy sos najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, zwłaszcza tych z drobiu. Z jednej strony jest mocno orzechowy i słodki, a z drugiej słony i pikantny.

sos orzechowy z curry

Sos orzechowy z curry

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Sosy do grilla
Porcje 300 ml

Składniki
  

  • 170 g masła orzechowego kremowego
  • 50 g cukru
  • 180 ml wody
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry

Sposób przygotowania
 

  • Do rondelka wrzuć masło orzechowe, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Sos gotuj na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
  • Odstaw sos do ostygnięcia.

Porady

  • Jeśli sos się rozwarstwił pod wpływem temperatury (tłuszcz oddzielił się od reszty), po ostygnięciu możesz go zmiksować przy użyciu blendera.
  • Sos wyjdzie bardzo gęsty, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj do niego odrobinę wody mineralnej i dokładnie wymieszaj.

Podobne przepisy

Sos musztardowo-pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest...

Sos pomidorowo-majonezowy na...

Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez,...

Sos musztardowo-miodowy

Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!