Sos orzechowy z curry

Poniższy sos najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, zwłaszcza tych z drobiu. Z jednej strony jest mocno orzechowy i słodki, a z drugiej słony i pikantny.

Sos orzechowy z curry
Składniki
- 170 g masła orzechowego kremowego
- 50 g cukru
- 180 ml wody
- 80 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
Sposób przygotowania
- Do rondelka wrzuć masło orzechowe, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Sos gotuj na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Odstaw sos do ostygnięcia.
Porady
- Jeśli sos się rozwarstwił pod wpływem temperatury (tłuszcz oddzielił się od reszty), po ostygnięciu możesz go zmiksować przy użyciu blendera.
- Sos wyjdzie bardzo gęsty, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj do niego odrobinę wody mineralnej i dokładnie wymieszaj.
Zostaw komentarz