Szaszłyki z kurczaka z curry

szaszłyki z kurczaka z curry

Kuchnia indyjska kojarzy się głównie z curry, ale nie zawsze z grillem. Poniżej znajdziesz przepis na szaszłyki z kurczaka, które swój idealnie żółty kolor zawdzięczają długiemu marynowaniu w curry i kurkumie. Idealnie będą smakować w towarzystwie ryżu i orzeźwiającej sałatki z ogórka lub mizerii.

szaszłyki z kurczaka z curry

Szaszłyki z kurczaka z curry

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 10 mins
Marynowanie 1 hr
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
Marynata
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka pasty curry czerwonej

Sposób przygotowania
 

  • Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
  • Mleczko kokosowe wymieszać z wszystkimi składnikami na marynatę, a powstałą pastą natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Gotowe mięso nadziej na patyki do szaszłyków i ugrilluj.

Porady

Podobne przepisy

Nie znaleziono wpisu.

Zostaw komentarz

Oceń przepis!