Szaszłyki z kurczaka z curry

Kuchnia indyjska kojarzy się głównie z curry, ale nie zawsze z grillem. Poniżej znajdziesz przepis na szaszłyki z kurczaka, które swój idealnie żółty kolor zawdzięczają długiemu marynowaniu w curry i kurkumie. Idealnie będą smakować w towarzystwie ryżu i orzeźwiającej sałatki z ogórka lub mizerii.

Szaszłyki z kurczaka z curry
Składniki
- 1 pierś z kurczaka podwójna
Marynata
- 60 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
Sposób przygotowania
- Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
- Mleczko kokosowe wymieszać z wszystkimi składnikami na marynatę, a powstałą pastą natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę.
- Gotowe mięso nadziej na patyki do szaszłyków i ugrilluj.
Porady
- Szaszłyki podawaj w towarzystwie ryżu i sosu orzechowego.
Zostaw komentarz