Sos czosnkowy
Jednym z najpopularniejszych dodatków do zapiekanek i kiełbasek z grilla jest sos czosnkowy. W sklepach dostępne są gotowce lub ich sproszkowane wersje, do których należy dodać wodę, mleko lub majonez i tylko zamieszać. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie własnego sosu czosnkowego, tym bardziej że zajmie Ci to parę minut. Najbardziej pracochłonną i czasochłonną czynnością jest obranie oraz posiekanie (lub przepuszczenie przez praskę) czosnku. Następnie dodaje się do niego majonez oraz mleko. W zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać, mleka należy dodać odpowiednio więcej lub mniej. Gotowy sos możesz urozmaicić dodając ulubione zioła oraz szczyptę soli.
Sos czosnkowy
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek lub dań mięsnych, zwłaszcza tych z grilla.
Składniki
- 4 łyżki majonezu
- 8-10 łyżek mleka 2%
- 4 ząbki czosnku
- sól
- koperek (opcjonalnie)
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Czosnek należy obrać i przepuścić przez praskę.
- Majonez przełóż do miseczki, dolej mleko i wsyp przyprawy oraz czosnek.
- Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Porady
- Sos czosnkowy możesz przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. W ten sposób bardziej przejdzie smakiem czosnku oraz będzie gęstszy.
- Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej mleka lub odstaw na godzinę do lodówki.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej majonezu.
Zostaw komentarz