Mititei – mici, czyli rumuńskie kiełbaski
Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z mieszanki jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny (2 części wołowiny + 1 część wieprzowiny + 1 część jagnięciny), doprawionej tymiankiem, anyżem, pieprzem i czosnkiem. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej pikantną wersję, ale równie smaczną.
Mititei – mici
Składniki
- ½ kg mielonej wieprzowiny np. z łopatki
- ½ kg mielonej wołowiny
- 180 ml bulionu wołowego
- 50 ml ciemnego piwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chilli opcjonalnie
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Mięso wieprzowe i wołowe umieść w dużej metalowej misce.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- W dużym kubku lub miseczce wymieszaj bulion z resztą składników.
- Powstały płyn wlej do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby powstała mięsna pasta.
- Dłonie lekko natrzyj olejem rzepakowym i formuj z mięsnej masy mini kiełbaski.
- Gotowe kiełbaski wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Mici smaż na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony po mniej więcej 5 minut.
Porady
- Mititei podawaj z musztardą i szklanką zimnego piwa.
Zostaw komentarz