Mititei – mici, czyli rumuńskie kiełbaski

mititei mici
mici w Rumunii

Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z mieszanki jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny (2 części wołowiny + 1 część wieprzowiny + 1 część jagnięciny), doprawionej tymiankiem, anyżem, pieprzem i czosnkiem. Poniżej znajdziesz przepis na nieco bardziej pikantną wersję, ale równie smaczną.

mititei mici

Mititei – mici

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 10 mins
Marynowanie 2 hrs
Porcje 1 kg

Składniki
  

  • ½ kg mielonej wieprzowiny np. z łopatki
  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 180 ml bulionu wołowego
  • 50 ml ciemnego piwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płatków chilli opcjonalnie
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

  • Mięso wieprzowe i wołowe umieść w dużej metalowej misce.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • W dużym kubku lub miseczce wymieszaj bulion z resztą składników.
  • Powstały płyn wlej do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby powstała mięsna pasta.
  • Dłonie lekko natrzyj olejem rzepakowym i formuj z mięsnej masy mini kiełbaski.
  • Gotowe kiełbaski wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Mici smaż na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony po mniej więcej 5 minut.

Porady

  • Mititei podawaj z musztardą i szklanką zimnego piwa.

Podobne przepisy

Nie znaleziono wpisu.

Zostaw komentarz

Oceń przepis!