Sos aioli
Przepisów na sos aioli są setki, czasami bardzo różnią się od siebie. Jednak z reguły do jego przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim majonez i bardzo dużą ilość czosnku. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby nazwać go sosem majonezowo-czosnkowym lub właściwie czosnkowo-majonezowym ze względu na bardzo mocno wyczuwalny czosnek. Poniżej znajdziesz na jedną z jego wariacji, do której przygotowania potrzebujesz tylko paru składników – wspomnianego wcześniej majonezu oraz czosnku, a także soku z cytryny, pieprzu, ketchupu i natki pietruszki. Wszystkie składniki należy wymieszać, tak aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Gotowy sos najlepiej włożyć na godzinę do lodówki, aby „przegryzł” się i zgęstniał.
Sos aioli
Sos ten pasuje praktycznie do wszystkiego. Najlepiej sprawdza się jako dip, dodatek do wszelakiego rodzaju kanapek, kurczaka lub pieczonych warzyw.
Składniki
- 115 ml majonezu
- 1½ łyżki soku z cytryny
- 1½ łyżki posiekanego czosnku
- 1½ łyżki ketchupu
- 1½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Majonez przełóż do miseczki.
- Do majonezu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Porady
- Sos możesz przechowywać w lodówce do 7 dni.
- Im dłużej sos będzie stał w lodówce, tym smak czosnku będzie mocniejszy.
Zostaw komentarz