Shepherd’s Pie – zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku gdy maszynki do mielenia mięsa stały się dostępne dla większości ludzi.
Zasadniczą różnicą między zapiekanką wiejską (cottage pie), a shepherd’s pie jest mięso. W pierwszym przypadku używa się mielonej wołowiny, a w drugim wyłącznie jagnięciny. Jednak pozostałe składniki są podobne, tak samo jak konstrukcja obu zapiekanek, czyli na spodzie mamy warstwę mięsną, a na górze warstwę ziemniaczaną.

Shepherd’s pie
Zapiekankę pasterską najlepiej podawać w towarzystwie ciemnego piwa typu irish dry stout, oatmeal stout lub klasycznego Guinness Draught. Shepherd's pie dobrze komponuje się również z piwami typu english pale ale oraz strong bitter.
Składniki
Warstwa mięsna
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 szklanka mrożonego groszku i marchewki
- ½ szklanki mrożonej kukurydzy
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Warstwa ziemniaczana
- 900 g ziemniaków
- ¼ kostki masła 82%
- 35 g startego parmezanu
- 40 ml śmietany 18%
- 40 ml mleka 2%
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Warstwa mięsna
- Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie do momentu w którym się zeszkli.
- Do cebuli dodaj jagnięcinę i cały czas mieszaj drewnianą łopatką, aby ją porozdzielać na drobne części. Dodaj przyprawy (rozmaryn, tymianek, natkę pietruszki, sól, pieprz) i smaż do momentu, w którym jagnięcina zacznie brązowieć.
- Do mięsa dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz sos Worcestershire, a następnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj bulion oraz mrożone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i smaż jakieś 5-10 minut aż cała wilgoć odparuje.
Warstwa ziemniaczana
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, przepłucz i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, w którym będą miękkie (widelec będzie w nie wchodził bez większych oporów).
- Gdy ziemniaki będą miękkie zlej wodę i postaw garnek na ogniu na mniej więcej minutę, aby odparowały resztki wody.
- Do ziemniaków dodaj masło, śmietanę, mleko oraz przyprawy. Rozgniataj ziemniaki do momentu, w którym nie połączą się z pozostałymi składnikami, tworząc w miarę jednolitą masę.
- Na koniec dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
Łączenie całości
- Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C.
- Przygotuję formę o wielkości mniej więcej 24×24 cm. Na dno wyłóż warstwę mięsną, a następnie przykryj ją warstwą ziemniaczaną.
- Zapiekankę piecz przez 30 minut.
Porady
- Jeśli nie masz dostępu do jagnięciny, z powodzeniem możesz ją zastąpić bardzo chudą wołowiną.
Zostaw komentarz