Muffiny czekoladowe z cukinią
Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie zmienia, zwłaszcza jak cukinii jest mało i dodamy do niego dużą ilość kakao. O ile przy przygotowywaniu różnych dań nie musimy jej obierać (zwłaszcza jak cukinia jest młoda), tak przy ciastach warto o tym pamiętać, aby nie zdradziły nas widoczne drobne zielone żyłki.
Muffiny czekoladowe z cukinią
Składniki
- 1½ szklanki startej cukinii
- 2 banany
- 280 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 80 ml oleju rzepakowego
- 50 g czekolady
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
- W dużej misce rozgnieć obrane banany widelcem, dodaj do nich cukier, olej i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Do miski z masą bananową wsyp suche składniki i wymieszaj.
- Cukinię dorzuć do ciasta i ponownie wymieszaj.
- Ciasto nakładaj do papilotek, mniej więcej do ¾ wysokości i posyp pokruszoną czekoladą.
- Muffinki piecz w 175°C przez 30 minut.
Zostaw komentarz