Muffiny czekoladowe z cukinią

muffiny czekoladowe z cukinią

Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie zmienia, zwłaszcza jak cukinii jest mało i dodamy do niego dużą ilość kakao. O ile przy przygotowywaniu różnych dań nie musimy jej obierać (zwłaszcza jak cukinia jest młoda), tak przy ciastach warto o tym pamiętać, aby nie zdradziły nas widoczne drobne zielone żyłki.

muffiny czekoladowe z cukinią

Muffiny czekoladowe z cukinią

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Porcje 15 sztuk

Składniki
  

  • szklanki startej cukinii
  • 2 banany
  • 280 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania
 

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  • W dużej misce rozgnieć obrane banany widelcem, dodaj do nich cukier, olej i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Do miski z masą bananową wsyp suche składniki i wymieszaj.
  • Cukinię dorzuć do ciasta i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto nakładaj do papilotek, mniej więcej do ¾ wysokości i posyp pokruszoną czekoladą.
  • Muffinki piecz w 175°C przez 30 minut.

Podobne przepisy

Muffinki z jagodami

Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest...

Muffiny z czerwoną

Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone...

Muffiny z jeżynami

Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!