Galão – kawa po portugalsku
Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao wykorzystuje się 1 część kawy do 3 części spienionego mleka. Nieco mocniejsza wersja z większą ilością kawy to escuro, a lżejsza wersja z większą ilością mleka to galão claro. Zmieniając proporcje na 1:1 powstałaby meia de leite, którą podaje się w filiżance lub kubku.
Galão najczęściej podaje się w wysokiej szklance do śniadania i/lub w towarzystwie typowo portugalskich wypieków. Często można się też spotkać z inną wersją tej kawy, do której używa się bardzo lekko spienionego mleka. Dzięki temu kawa ma jasny i delikatny kolor, a na jej powierzchni znajduje się cienka warstwa mleczno-kawowej pianki.
Galão
Składniki
- 70 ml espresso
- 210 ml mleka
Sposób przygotowania
- Zaparz espresso.
- Mleko podgrzej do temperatury 65-70°C, a następnie spień spieniaczem.
- Espresso wlej do wysokiej szklanki.
- Do szklanki wlej spienione mleko.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zostaw komentarz