Galão – kawa po portugalsku

galao

Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao wykorzystuje się 1 część kawy do 3 części spienionego mleka. Nieco mocniejsza wersja z większą ilością kawy to escuro, a lżejsza wersja z większą ilością mleka to galão claro. Zmieniając proporcje na 1:1 powstałaby meia de leite, którą podaje się w filiżance lub kubku.

Galão najczęściej podaje się w wysokiej szklance do śniadania i/lub w towarzystwie typowo portugalskich wypieków. Często można się też spotkać z inną wersją tej kawy, do której używa się bardzo lekko spienionego mleka. Dzięki temu kawa ma jasny i delikatny kolor, a na jej powierzchni znajduje się cienka warstwa mleczno-kawowej pianki.

galao

Galão

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Portugalska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 70 ml espresso
  • 210 ml mleka

Sposób przygotowania
 

  • Zaparz espresso.
  • Mleko podgrzej do temperatury 65-70°C, a następnie spień spieniaczem.
  • Espresso wlej do wysokiej szklanki.
  • Do szklanki wlej spienione mleko.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!