Nalewka z pigwy – pigwówka

nalewka z pigwy

Pigwę zbiera się późną jesienią, część osób poleca jej zbiór tuż po pierwszych przymrozkach. Jest to już spokojniejszy okres niż lato, w którym mamy cały ogrom owoców sezonowych. Dlatego możemy jej poświęcić maksimum naszej uwagi i wykorzystać ją do zrobienia przetworów, ale i pigwówki. W Polsce oprócz pigwy bardzo często możemy kupić owoce pigwowca, które są znacznie mniejsze i kwaśniejsze. Zachowując poniższe proporcje, ale zastępując pigwę pigwowcem otrzymasz kwaśniejszą nalewkę. Jeśli chcesz, przed przelaniem do docelowych butelek możesz ją dosłodzić miodem lub syropem cukrowym.

Samo przygotowanie nalewki z pigwy nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najbardziej pracochłonne jest krojenie twardych owoców i wydrążanie z nich gniazd nasiennych. Gdy już się uporasz z tą czynnością, pozostaje wsypać do słoja naprzemiennie pigwę z cukrem i szczelnie zamknąć. Słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni, a następnie wlać do niego wódkę. Po miesiącu w ciemnym i chłodnym miejscu, nalew należy zlać do butelek a do owoców wlewa się spirytus i ponownie odstawia na 2 tygodnie. Po tym czasie nalew spirytusowy zlewa się i dodaje do nalewu z wódki, całość miesza, filtruje i przelewa do docelowych butelek. Owoce pozostawiam w słoiku i wykorzystuję jako dodatek do herbaty. Jak chcesz możesz je wyrzucić.

nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Przygotowanie 1 hr
MACEROWANIE 49 d
Danie Nalewki

Składniki
  

  • 1 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu

Sposób przygotowania
 

  • Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
  • Pigwę wsypuj do słoja naprzemiennie z cukrem – warstwa pigwy powinna być przykryta warstwą cukru.
  • Słój szczelnie zamknij i postaw w ciepłym, widnym miejscu na 5 dni. Codziennie wstrząsaj.
  • Po 5 dniach do słoja wlej wódkę, całość szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc.
  • Po miesiącu zlej nalew, przelej do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
  • Do słoja z pigwą wlej spirytus, odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
  • Po 2 tygodniach zlej nalew, dodaj go do poprzedniego nalewu na bazie wódki i wymieszaj.
  • Pigwówkę przefiltruj i przelej do butelek.

Porady

  • Jeśli masz pod ręką owoce pigwowca i wolisz nieco kwaśniejsze nalewki, możesz zastąpić pigwę pigwowcem.
  • Owoce z pigwówki możesz zachować i używa np. jako dodatek do zimowej herbaty.
  • Po jakimś czasie w pigwówce mogą się pojawić pływające „skrzepy” osadu, wyglądające trochę jak pleśń. Wtedy wystarczy ostrożnie zlać pigwówkę przy użyciu wężyka, albo bardzo dokładnie przefiltrować.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!