Nalewka z pigwy – pigwówka

Pigwę zbiera się późną jesienią, część osób poleca jej zbiór tuż po pierwszych przymrozkach. Jest to już spokojniejszy okres niż lato, w którym mamy cały ogrom owoców sezonowych. Dlatego możemy jej poświęcić maksimum naszej uwagi i wykorzystać ją do zrobienia przetworów, ale i pigwówki. W Polsce oprócz pigwy bardzo często możemy kupić owoce pigwowca, które są znacznie mniejsze i kwaśniejsze. Zachowując poniższe proporcje, ale zastępując pigwę pigwowcem otrzymasz kwaśniejszą nalewkę. Jeśli chcesz, przed przelaniem do docelowych butelek możesz ją dosłodzić miodem lub syropem cukrowym.
Samo przygotowanie nalewki z pigwy nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najbardziej pracochłonne jest krojenie twardych owoców i wydrążanie z nich gniazd nasiennych. Gdy już się uporasz z tą czynnością, pozostaje wsypać do słoja naprzemiennie pigwę z cukrem i szczelnie zamknąć. Słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni, a następnie wlać do niego wódkę. Po miesiącu w ciemnym i chłodnym miejscu, nalew należy zlać do butelek a do owoców wlewa się spirytus i ponownie odstawia na 2 tygodnie. Po tym czasie nalew spirytusowy zlewa się i dodaje do nalewu z wódki, całość miesza, filtruje i przelewa do docelowych butelek. Owoce pozostawiam w słoiku i wykorzystuję jako dodatek do herbaty. Jak chcesz możesz je wyrzucić.

Nalewka z pigwy
Składniki
- 1 kg pigwy
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
Sposób przygotowania
- Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Pigwę wsypuj do słoja naprzemiennie z cukrem – warstwa pigwy powinna być przykryta warstwą cukru.
- Słój szczelnie zamknij i postaw w ciepłym, widnym miejscu na 5 dni. Codziennie wstrząsaj.
- Po 5 dniach do słoja wlej wódkę, całość szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc.
- Po miesiącu zlej nalew, przelej do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
- Do słoja z pigwą wlej spirytus, odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach zlej nalew, dodaj go do poprzedniego nalewu na bazie wódki i wymieszaj.
- Pigwówkę przefiltruj i przelej do butelek.
Porady
- Jeśli masz pod ręką owoce pigwowca i wolisz nieco kwaśniejsze nalewki, możesz zastąpić pigwę pigwowcem.
- Owoce z pigwówki możesz zachować i używa np. jako dodatek do zimowej herbaty.
- Po jakimś czasie w pigwówce mogą się pojawić pływające „skrzepy” osadu, wyglądające trochę jak pleśń. Wtedy wystarczy ostrożnie zlać pigwówkę przy użyciu wężyka, albo bardzo dokładnie przefiltrować.
Zostaw komentarz