Nalewka z orzechów włoskich – orzechówka
Nalewka z zielonych orzechów włoskich kojarzy się przede wszystkim z lekarstwem na problemy żołądkowe. Poniżej znajdziesz przepis na jej deserową wersję orzechówki, która nie jest tak skuteczna ale można ją pić również dla jej smaku. Do jej przygotowania potrzebujesz zielone orzechy. Najlepiej je zbierać na początku lata, w okolicach lipca. Wtedy orzechy mają średnicę około 3 centymetrów i są jeszcze na tyle miękkie, że bez problemu można je przeciąć nożem. Po przyniesieniu ich do domu, dokładnie je umyj, załóż rękawiczki (puszczają sok, który bardzo brudzi i ciężko go zmyć) i pokrój je na ćwiartki. Orzechy wsyp do szklanego słoja, dodaj przyprawy i zalej wódką, a następnie odstaw całość w ciepłe i widne miejsce. Po miesiącu zlej prawie cały nalew, a orzechy zasyp cukrem. Słój szczelnie zamknij i mieszaj codziennie aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zlej syrop, wymieszaj z poprzednio zlanym nalewem, przefiltruj i przelej do docelowych butelek. Orzechy z nalewki możesz wyrzucić.
Nalewka z orzechów włoskich
Składniki
- 20 zielonych orzechów włoskich
- 1 l wódki
- 400 g brązowego cukru
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 laskę wanilii
- ⅕ gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Orzechy dokładnie umyj, a następnie pokrój w ćwiartki i wrzuć do szklanego słoja.UWAGA! Orzechy bardzo barwią, więc najlepiej użyć szklanej deski do krojenia i nosić rękawiczki.
- Laskę wanilii rozkrój wzdłuż.
- Do orzechów dodaj przyprawy i zalej całość wódką.
- Słój z orzechami szczelnie zamknij, a następnie odstaw w ciepłe i widne miejsce na około 4 tygodnie.
- Nalew zlej do butelek, w słoju zostaw mniej więcej pół szklanki i dodaj cukier.
- Słój szczelnie zamknij, odstaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas wstrząsaj.
- Gdy cukier w słoju się rozpuści, zlej powstały syrop i wymieszaj z poprzednio zlanym nalewem.
- Całość przefiltruj i przelej do docelowych butelek.
Porady
- Orzechy na nalewkę najlepiej zbierać w okolicach lipca, ponieważ są wtedy nieco większe, zielone i jeszcze bez problemu będzie można je przeciąć.
- Nalewka smakuje najlepiej po roku.
Zostaw komentarz