Nalewka z agrestu – agrestówka

nalewka z agrestu

Agrest najczęściej wykorzystuje się do robienia dżemów, ciast lub kompotów. Ale z powodzeniem możemy go wykorzystać do przygotowania nieco mocniejszego trunku. Wystarczy zebrany agrest oczyścić, usuwając ogonki i szypułki, a następnie dokładnie umyć. W związku z tym, że agrest ma bardzo grubą i twardą skórkę, należy go naciąć lub delikatnie rozgnieść i dopiero wtedy wrzucić do słoika. Tak przygotowane owoce zalewamy mieszanką wody ze spirytusem i odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie nalew należy zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Po paru dniach cukier powinien się rozpuścić, a powstały w ten sposób syrop należy wymieszać z nalewem alkoholowym, przefiltrować i przelać do docelowych butelek. Agrestówkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na mniej więcej 6 tygodni.

nalewka z agrestu

Nalewka z agrestu

Przygotowanie 1 hr
MACEROWANIE 66 d
Danie Nalewki

Składniki
  

  • 0,5 kg agrestu
  • 150 g cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wody mineralnej

Sposób przygotowania
 

  • Agrest oczyść z szypułek oraz ogonków, a następnie dokładnie umyj.
  • Owoce lekko rozgnieć i wrzuć do szklanego słoja.
  • Wodę mineralną połącz ze spirytusem i zalej owoce.
  • Słój z agrestem szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce.
  • Po 3 tygodniach zlej nalew do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
  • Owoce w słoju zasyp cukrem, szczelnie zamknij i odstaw na parę dni w ciemne, ciepłe miejsce. Co pewien czas wstrząsaj zawartością.
  • Gdy cukier się rozpuści, zlej syrop i dodaj go do nalewu alkoholowego.
  • Całość wymieszaj, przefiltruj i przelej do docelowych butelek.
  • Agrestówkę odstaw na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

  • Jeśli do przygotowania nalewki użyjesz czerwonego agrestu, będzie bardzo słodka. Jeśli użyjesz zielonego agrestu, będzie nieco kwaśniejsza. Na zdjęciu widać nalewkę otrzymaną z połączenia dwóch rodzajów agrestu w proporcji 1:1.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!