Nalewka z aronii – aroniówka

nalewka z aronii

Z aronii najczęściej robi się sok, czasami wykorzystuje się ją jako dodatek do dżemów lub ciast. Można ją też wykorzystać do przygotowania aroniówki, która będzie przyjemnie rozgrzewać w chłodne, zimowe wieczory. Do jej przygotowania potrzebujesz dojrzałych owoców aronii. Najlepiej je zbierać pod koniec lata lub na początku jesieni, gdy jeszcze są jędrne. Następnie należy je oczyścić z ogonków, umyć i zamrozić, aby łatwiej puszczały sok (mrożenie aronii ma jeszcze jedną zaletę – owoce nie są już tak kwaśne i po prostu lepiej smakują). Jeszcze zamrożone owoce należy umieścić z liśćmi w garnku, dolać trochę wody i zagotować. Po dobie, powstały sok należy zlać, liście usunąć, a owoce trzeba zasypać cukrem i zalać pozostałą wodą. Ponownie całość gotujemy, a powstały syrop dolewamy do soku, doprawiając całość spirytusem. Nalewkę z aronii należy teraz przefiltrować i rozlać do docelowych butelek, w których będzie leżakować przez najbliższe sześć miesięcy.

nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
MACEROWANIE 183 d
Danie Nalewki

Składniki
  

  • 1 kg owoców aronii
  • 200 liści aronii
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 2 l wody

Sposób przygotowania
 

  • Owoce aronii oczyść usuwając ogonki, a następnie dokładnie umyj.
  • Gotowe owoce wsyp do woreczka strunowego lub do opakowania po lodach i umieść w zamrażalniku.
  • Po paru dniach wyjmij owoce, wrzuć do garnka razem z dokładnie umytymi liśćmi i zalej dwoma szklankami wody.
  • Garnek przykryj pokrywką, zagotuj zawartość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 15 minut.
  • Sok z aronii odstaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
  • Na drugi dzień zlej sok, wlej do niego sok wyciśnięty z cytryn i wymieszaj.
  • Z garnka wyciągnij liście i je wyrzuć, już nie będą potrzebne.
  • Owoce aronii zasyp cukrem, wlej pozostałą wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, w którym cukier się całkowicie rozpuści.
  • Powstały syrop przelej do poprzednio zlanego soku, dodaj spirytus i wymieszaj.
  • Aroniówkę przefiltruj i przelej do docelowych butelek, a następnie odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Porady

  • Jeśli nie masz dostępu do liści aronii, możesz je zastąpić liśćmi wiśni.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!