Kulki sezamowe – zhimaqiu
Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen dai (珍袋), kulki sezamowe
Pierwsze sezamowe kulki zhimaqiu najprawdopodobniej pojawiły się za czasów Dynastii Tang w Chang’an (obecne miasto Xi’an) pod nazwą lüdui (碌堆). A przynajmniej z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o tym deserze w utworach poety Wang Fanzhi. Z czasem, i wraz z migracją ludzi, chińskie kulki ryżowe nadziane pastą z fasoli zaczęły pojawiać się również w innych rejonach Chin, m. in. na południu kraju. Obecnie można je spotkać w innych rejonach Azji pod różnymi nazwami i z różnymi nadzieniami. Te oryginalne wypełnione są słodką pastą z fasoli azuki, mung lub lotosa. W Guangdong, Honkongu i Makao są często podawane na Chiński Nowy Rok.
Zhimaqiu
Kulki sezamowe zhimaqiu najlepiej podawać tuż po przygotowaniu polane sosem karmelowym.
Składniki
- 120 g mąki ryżowej mochiko
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 85 ml zimnej wody
- 150 g pasty anko
- 2 łyżki sezamu
- 300 ml oleju
Sposób przygotowania
- Pastę z fasoli należy podzielić na 10 części i uformować z nich kulki.
- Mąkę i cukier wymieszaj w misce, a następnie dodaj zimną wodę i olej. Ugniataj całość do połączenia składników.
- Oderwij małą kulkę (około 20g) i spłaszcz ją w dłoniach.
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej placek z poprzedniego podpunktu. Po ugotowaniu wyciągnij z wody i odłóż do ostygnięcia.
- Ciasto połącz z ugotowanym fragmentem i ugniataj do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowe ciasto podziel na 10 równych części i zrób z nich kulki.
- Kulki spłaszcz w dłoni, połóż na środku pastę anko i zawiń.
- Gotowe kulki obtocz w sezamie.
- Do rondelka wlej olej i podgrzej do mniej więcej 120 stopni.
- Kulki smaż przez 7-8 minut.
Porady
- Jeśli olej będzie miał zbyt wysoką temperaturę kulki ryżowe zaczną pękać.
- Do robienia zhimaqiu użyj mąki mochiko. Jeśli użyjesz zwykłej mąki ciasto będzie bardzo twarde.
- Kulki można obtoczyć nie tylko w sezamie, ale również w pokruszonych orzeszkach archaidowych.
Nazwy pod jakimi można spotkać zhimaqiu w innych rejonach Azji:
- num kroch – Kambodża,
- ellu urundai lub ellurundai – Indie oraz Sri Lanka,
- onde-onde – Indonezja,
- goma dango – Japonia,
- chamkkaegyeongdan – Korea,
- kuih bom – Malezja (sezamowe kulki są nadziewane drobno posiekanym kokosem lub orzechami),
- butsi – Filipiny,
- bánh cam lub bánh rán – Wietnam.
Zostaw komentarz