Kulki sezamowe – zhimaqiu

zhimaqiu
Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen dai (珍袋), kulki sezamowe

Pierwsze sezamowe kulki zhimaqiu najprawdopodobniej pojawiły się za czasów Dynastii Tang w Chang’an (obecne miasto Xi’an) pod nazwą lüdui (碌堆). A przynajmniej z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o tym deserze w utworach poety Wang Fanzhi. Z czasem, i wraz z migracją ludzi, chińskie kulki ryżowe nadziane pastą z fasoli zaczęły pojawiać się również w innych rejonach Chin, m. in. na południu kraju. Obecnie można je spotkać w innych rejonach Azji pod różnymi nazwami i z różnymi nadzieniami. Te oryginalne wypełnione są słodką pastą z fasoli azuki, mung lub lotosa. W Guangdong, Honkongu i Makao są często podawane na Chiński Nowy Rok.

zhimaqiu

Zhimaqiu

Kulki sezamowe zhimaqiu najlepiej podawać tuż po przygotowaniu polane sosem karmelowym.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Deser
Kuchnia Chińska
Porcje 10 kulek
Kalorie 102 kcal

Składniki
  

  • 120 g mąki ryżowej mochiko
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 85 ml zimnej wody
  • 150 g pasty anko
  • 2 łyżki sezamu
  • 300 ml oleju

Sposób przygotowania
 

  • Pastę z fasoli należy podzielić na 10 części i uformować z nich kulki.
  • Mąkę i cukier wymieszaj w misce, a następnie dodaj zimną wodę i olej. Ugniataj całość do połączenia składników.
  • Oderwij małą kulkę (około 20g) i spłaszcz ją w dłoniach.
  • W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej placek z poprzedniego podpunktu. Po ugotowaniu wyciągnij z wody i odłóż do ostygnięcia.
  • Ciasto połącz z ugotowanym fragmentem i ugniataj do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowe ciasto podziel na 10 równych części i zrób z nich kulki.
  • Kulki spłaszcz w dłoni, połóż na środku pastę anko i zawiń.
  • Gotowe kulki obtocz w sezamie.
  • Do rondelka wlej olej i podgrzej do mniej więcej 120 stopni.
  • Kulki smaż przez 7-8 minut.

Porady

  • Jeśli olej będzie miał zbyt wysoką temperaturę kulki ryżowe zaczną pękać.
  • Do robienia zhimaqiu użyj mąki mochiko. Jeśli użyjesz zwykłej mąki ciasto będzie bardzo twarde.
  • Kulki można obtoczyć nie tylko w sezamie, ale również w pokruszonych orzeszkach archaidowych.

Nazwy pod jakimi można spotkać zhimaqiu w innych rejonach Azji:

  • num kroch – Kambodża,
  • ellu urundai lub ellurundai – Indie oraz Sri Lanka,
  • onde-onde – Indonezja,
  • goma dango – Japonia,
  • chamkkaegyeongdan – Korea,
  • kuih bom – Malezja (sezamowe kulki są nadziewane drobno posiekanym kokosem lub orzechami),
  • butsi – Filipiny,
  • bánh cam lub bánh rán – Wietnam.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!