Dorayaki
![naleśniki japońskie dorayaki](https://sprawdzony-przepis.pl/wp-content/uploads/2020/12/dorayaki-1.jpg)
どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki
Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora, który w wolnym tłumaczeniu oznacza gong. Pierwsze „kanapkowe” dorayaki pojawiły się w tokijskiej cukierni Usagiya dopiero w 1914 roku. W tradycyjnym przepisie na ciasto (kasutera – カステラ) znajdziesz takie składniki jak miód, słodkie ryżowe wino (mirin), a nawet sos sojowy.
W regionie Kinki, japońskie naleśniki dorayaki można spotkać pod inną nazwą – mikasa (三笠). To właśnie tam, w mieście Nara, można dostać największe kanapki o średnicy około 30 centymetrów. Jeśli wybierzesz się do Chin to praktycznie taką samą przekąskę znajdziesz w sklepach pod nazwą tongluoshao.
Dorayaki przypominają:
- Imagawayaki – japońską przekąskę, bardzo popularną podczas festiwali,
- Apam balik – naleśniki dostępne w Indonezji, Malezji, Brunei oraz Singapurze,
- Japonesa – przekąska spożywana w Hiszpanii i Gibraltarze, nadziewana kremem custard.
![dorayaki słodka przekąska](https://sprawdzony-przepis.pl/wp-content/uploads/2020/12/nalesniki-japonskie-dorayaki.jpg)
Dorayaki
Przygotowanie naleśników dorayaki najlepiej rozpocząć od zrobienia nadzienia. Przyrządzenie tradycyjnej pasty anko zajmuje trochę czasu, dlatego poniżej zamieszczam przepis na jej szybszą wersję. Dorayaki, jak większość wagashi, podaje się z japońską zieloną herbatą.
Składniki
Pasta fasolowa
- 180 g fasoli azuki
- 160 g cukru
- 750 ml wody
Ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 3 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Pasta fasolowa
- Przepłucz fasolę pod zimną wodą.
- Przełóż fasolę do dużego garnka, zalej zimną wodą i mocz przez 12 godzin.
- Odcedź azuki, dodaj cukier i całość zalej zimną wodą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu do momentu w którym fasola będzie miękka. Trwa to około godziny.
- Odcedź fasolę, poczekaj aż ostygnie i zblendują ją na jednolitą masę.
Ciasto
- Jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania jasnej piany.
- Do ciasta dodać olej, sodę wymieszaną z połowę mąki, wodę i resztę mąki. Zamieszać.Uwaga! Ciasto wychodzi bardzo gęste.
- Nagrzać patelnię i smażyć małe okrągłe naleśniki na średnim ogniu, uważając aby się nie przypaliły.
- Gotowe naleśniki przełożyć pastą fasolową, starając się docisnąć brzegi aby się ze sobą „połączyły”.
Porady
- Należy pamiętać o tym, aby nie używać oleju do smażenia. Jeśli musisz go użyć, „osusz” patelnię papierowym ręcznikiem. Dorayaki smażone na oleju nie będą miały jednolitej brązowej skórki, tylko brązowe i jasne plamki.
- Gotowe naleśniki przykrywaj cienką ściereczką, aby nie wyschły zanim skończysz smażyć pozostałe.
- Dorayaki, które zdążyły wyschnąć (ich zewnętrzna część robi się wtedy lekko twarda) można odświeżyć. W tym celu wystarczy włożyć je do mikrofalówki na kilka sekund i będą miękkie jak zaraz po usmażeniu.
- Jeśli nie masz pod ręką pasty anko lub fasoli azuki, aby zrobić własną, nadzienie możesz zastąpić np. lekko rozpuszczoną czekoladą lub nutellą.
- Dorayaki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.
Zostaw komentarz