Dorayaki
どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki
Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora, który w wolnym tłumaczeniu oznacza gong. Pierwsze „kanapkowe” dorayaki pojawiły się w tokijskiej cukierni Usagiya dopiero w 1914 roku. W tradycyjnym przepisie na ciasto (kasutera – カステラ) znajdziesz takie składniki jak miód, słodkie ryżowe wino (mirin), a nawet sos sojowy.
W regionie Kinki, japońskie naleśniki dorayaki można spotkać pod inną nazwą – mikasa (三笠). To właśnie tam, w mieście Nara, można dostać największe kanapki o średnicy około 30 centymetrów. Jeśli wybierzesz się do Chin to praktycznie taką samą przekąskę znajdziesz w sklepach pod nazwą tongluoshao.
Dorayaki przypominają:
- Imagawayaki – japońską przekąskę, bardzo popularną podczas festiwali,
- Apam balik – naleśniki dostępne w Indonezji, Malezji, Brunei oraz Singapurze,
- Japonesa – przekąska spożywana w Hiszpanii i Gibraltarze, nadziewana kremem custard.
Dorayaki
Przygotowanie naleśników dorayaki najlepiej rozpocząć od zrobienia nadzienia. Przyrządzenie tradycyjnej pasty anko zajmuje trochę czasu, dlatego poniżej zamieszczam przepis na jej szybszą wersję. Dorayaki, jak większość wagashi, podaje się z japońską zieloną herbatą.
Składniki
Pasta fasolowa
- 180 g fasoli azuki
- 160 g cukru
- 750 ml wody
Ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 3 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Pasta fasolowa
- Przepłucz fasolę pod zimną wodą.
- Przełóż fasolę do dużego garnka, zalej zimną wodą i mocz przez 12 godzin.
- Odcedź azuki, dodaj cukier i całość zalej zimną wodą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu do momentu w którym fasola będzie miękka. Trwa to około godziny.
- Odcedź fasolę, poczekaj aż ostygnie i zblendują ją na jednolitą masę.
Ciasto
- Jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania jasnej piany.
- Do ciasta dodać olej, sodę wymieszaną z połowę mąki, wodę i resztę mąki. Zamieszać.Uwaga! Ciasto wychodzi bardzo gęste.
- Nagrzać patelnię i smażyć małe okrągłe naleśniki na średnim ogniu, uważając aby się nie przypaliły.
- Gotowe naleśniki przełożyć pastą fasolową, starając się docisnąć brzegi aby się ze sobą „połączyły”.
Porady
- Należy pamiętać o tym, aby nie używać oleju do smażenia. Jeśli musisz go użyć, „osusz” patelnię papierowym ręcznikiem. Dorayaki smażone na oleju nie będą miały jednolitej brązowej skórki, tylko brązowe i jasne plamki.
- Gotowe naleśniki przykrywaj cienką ściereczką, aby nie wyschły zanim skończysz smażyć pozostałe.
- Dorayaki, które zdążyły wyschnąć (ich zewnętrzna część robi się wtedy lekko twarda) można odświeżyć. W tym celu wystarczy włożyć je do mikrofalówki na kilka sekund i będą miękkie jak zaraz po usmażeniu.
- Jeśli nie masz pod ręką pasty anko lub fasoli azuki, aby zrobić własną, nadzienie możesz zastąpić np. lekko rozpuszczoną czekoladą lub nutellą.
- Dorayaki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.
Zostaw komentarz