Mamałyga ze śmietaną i bryndzą

mamałyga ze śmietaną i bryndzą
Mămăliguță cu brânză și smântănă

Aby przyrządzić mamałygę (mămăliguță lub mămăligă), stopniowo dodaje się kaszę kukurydzianą do wrzącej, osolonej wody i gotuje, aż zgęstnieje, tworząc aksamitną konsystencję. Warto pamiętać o tym, że w zależności od osobistych preferencji kasza może być bardziej kremowa lub gęstsza.

Na wierzch lub obok ugotowanej kaszy wykłada się śmietanę i pokruszony ser – telemea (podobny do greckiej fety), brânzá de burduf (ser owczy) lub brânză de vaci (ser twarogowy).

mamałyga ze śmietaną i bryndzą

Mamałyga ze śmietaną i bryndzą

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 400 g kaszki kukurydzianej
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 15 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • 50 g bryndzy
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Zagotuj mleko z wodą i solą.
  • Do wrzątku wrzuć 4 łyżki kaszy i gotuj 5 minut.
  • Po 5 minutach wsyp resztę kaszy i gotuj 30 minut, często mieszając.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, połowę bryndzy i szczyptę pieprzu, a następnie wymieszaj.
  • Kaszę przełóż na talerz, rozsmaruj na niej śmietanę i posyp całość pokruszoną bryndzą.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!