Mamałyga ze śmietaną i bryndzą
Mămăliguță cu brânză și smântănă
Aby przyrządzić mamałygę (mămăliguță lub mămăligă), stopniowo dodaje się kaszę kukurydzianą do wrzącej, osolonej wody i gotuje, aż zgęstnieje, tworząc aksamitną konsystencję. Warto pamiętać o tym, że w zależności od osobistych preferencji kasza może być bardziej kremowa lub gęstsza.
Na wierzch lub obok ugotowanej kaszy wykłada się śmietanę i pokruszony ser – telemea (podobny do greckiej fety), brânzá de burduf (ser owczy) lub brânză de vaci (ser twarogowy).
Mamałyga ze śmietaną i bryndzą
Składniki
- 400 g kaszki kukurydzianej
- 500 ml wody
- 100 ml mleka
- 15 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- 50 g bryndzy
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zagotuj mleko z wodą i solą.
- Do wrzątku wrzuć 4 łyżki kaszy i gotuj 5 minut.
- Po 5 minutach wsyp resztę kaszy i gotuj 30 minut, często mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, połowę bryndzy i szczyptę pieprzu, a następnie wymieszaj.
- Kaszę przełóż na talerz, rozsmaruj na niej śmietanę i posyp całość pokruszoną bryndzą.
Zostaw komentarz