Zacuscă

zacusca

Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej, pojawiają się jej różne wariacje – z dodatkiem grzybów, fasoli lub ryby. Przygotowywana jest najczęściej po zebraniu plonów (wrzesień) i przechowywana w słoikach.

zacusca

Zacusca

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 2 hrs 40 mins
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • ½ kg bakłażana 1 sztuka
  • 250 g czerwonej papryki 2 sztuki
  • ½ cebuli
  • 180 g pomidorów mocno dojrzałych
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki cukru pudru
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania
 

  • Paprykę umyj, osusz i nakłuj wykałaczką w wielu miejscach.
  • Bakłażana umyj, osusz i również nakłuj wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
  • Paprykę i bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika.
  • Po 20 minutach obróć papryki.
  • Po 20 minutach wyjmij papryki na talerz i obróć bakłażana.
  • Po 30 minutach wyłącz piekarnik i wyjmij bakłażana.
  • Papryki rozkrój, wyjmij gniazda nasienne i usuń wszystkie pestki z wnętrza.
  • Papryki umieść w malakserze i lekko zmiksuj, aż do uzyskania pasty.
  • Bakłażana rozkrój i oddziel miąższ od skóry. Miąższ dorzuć do papryki, a skórę wyrzuć.
  • Ponownie całość zblenduj.
  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż przez 4 minuty aż się zeszkli.
  • Do cebuli dorzuć zmiksowane warzywa, pokrojone pomidory, sól, pieprz, olej rzepakowy, liść laurowy i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  • Zawartość patelni smaż przez 90 minut, co jakiś czas całość mieszając.
  • Usuń z patelni liść laurowy i dopraw całość wedle uznania, a następnie wymieszaj.

Porady

  • Tradycyjna zacusca jest przygotowywana przy użyciu specjalnych drewnianych narzędzi, którymi sieka się upieczoną paprykę i bakłażana. Konsystencja takiej pasty jest nieco inna, niż gdy użyjemy malaksera.
  • Jeśli w trakcie gotowania pasta zacznie za bardzo wysychać, dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj.
  • Zacuscę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
  • Tradycyjnie zacuscę przechowuje się w słoikach przez około rok. Wystarczy gorącą pastę umieścić w wyparzonych słoikach i je zakręcić.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!