Surówka z białej rzepy z rodzynkami

surówka z białej rzepy z rodzynkami

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i orzeźwiającą surówkę do obiadu, to warto rozważyć przygotowanie surówki z białej rzepy z dodatkiem rodzynek. Banalnie prosta w przygotowaniu, zawsze wychodzi i idealnie będzie się komponować z nieco cięższym, mięsnym, obiadem. Dodatkowo przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil i przy minimalnym nakładzie pracy. Do jej przygotowania możesz użyć rodzynek sułtańskich, Golden Jumbo lub indyjskich. Ważne, aby przed dodaniem ich do surówki namoczyć je w gorącej wodzie, aby były miękkie.

surówka z białej rzepy z rodzynkami

Surówka z białej rzepy z rodzynkami

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Surówki
Porcje 4 porcje
Kalorie 110 kcal

Składniki
  

  • ½ kg białej rzepy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki rodzynek (np. Golden Jumbo)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut aby napęczniały.
  • Rzepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do rzepy dodaj jogurt naturalny.
  • W zależności od wielkości rodzynek możesz je pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do startej rzepy.
  • Surówkę wymieszaj i dopraw wedle uznania.

Porady

  • Zamiast białej rzepy możesz użyć białej rzodkwi.

Podobne przepisy

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Surówka z czerwonej kapusty...

Klasyczna surówka z czerwonej kapusty bardzo często gości na naszych stołach. Dodatek...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!