Surówka z białej rzepy z rodzynkami
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i orzeźwiającą surówkę do obiadu, to warto rozważyć przygotowanie surówki z białej rzepy z dodatkiem rodzynek. Banalnie prosta w przygotowaniu, zawsze wychodzi i idealnie będzie się komponować z nieco cięższym, mięsnym, obiadem. Dodatkowo przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil i przy minimalnym nakładzie pracy. Do jej przygotowania możesz użyć rodzynek sułtańskich, Golden Jumbo lub indyjskich. Ważne, aby przed dodaniem ich do surówki namoczyć je w gorącej wodzie, aby były miękkie.
Surówka z białej rzepy z rodzynkami
Składniki
- ½ kg białej rzepy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki rodzynek (np. Golden Jumbo)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut aby napęczniały.
- Rzepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do rzepy dodaj jogurt naturalny.
- W zależności od wielkości rodzynek możesz je pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do startej rzepy.
- Surówkę wymieszaj i dopraw wedle uznania.
Porady
- Zamiast białej rzepy możesz użyć białej rzodkwi.
Zostaw komentarz