Zupa krem z pora i ziemniaków

zupa krem z pora i ziemniaków

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz cebulę i pokroisz w półplasterki, a następnie podsmażysz. Do cebuli dodasz umytego i pokrojonego pora, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie warzywa należy lekko podsmażyć, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. W kolejnym kroku całość należy zmiksować na w miarę jednolity krem, nałożyć do miseczek, ozdobić kleksem ze śmietany i posypać całość grzankami. Jeśli masz pod ręką świeży szczypiorek, możesz go umyć, posiekać i posypać nim grzanki. Zupa krem z pora gotowa!

zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 2 pory (400 g)
  • 2 ziemniaki (350 g)
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (550 ml)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 4 kromki chleba razowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Białą część pora umyj i pokrój w plasterki.
  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 1x1cm.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  • W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i lekko podsmaż.
  • Do cebuli dodaj pora, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
  • Warzywa zalej bulionem i gotuj do momentu, w którym będą miękkie. Trwa to około 15 minut.
  • Zmiksuj warzywa na jednolity krem.
  • Chleb pokrój w kostkę i przysmaż na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • Zupę podawaj z kleksem śmietany i posypaną grzankami.

Porady

  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić dodając do niej wodę.
  • Zupę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora przygotujesz zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Jedna i...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!