Zupa krem z pora i ziemniaków
Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz cebulę i pokroisz w półplasterki, a następnie podsmażysz. Do cebuli dodasz umytego i pokrojonego pora, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie warzywa należy lekko podsmażyć, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. W kolejnym kroku całość należy zmiksować na w miarę jednolity krem, nałożyć do miseczek, ozdobić kleksem ze śmietany i posypać całość grzankami. Jeśli masz pod ręką świeży szczypiorek, możesz go umyć, posiekać i posypać nim grzanki. Zupa krem z pora gotowa!
Zupa krem z pora i ziemniaków
Składniki
- 2 pory (400 g)
- 2 ziemniaki (350 g)
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego (550 ml)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 kromki chleba razowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Białą część pora umyj i pokrój w plasterki.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 1x1cm.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i lekko podsmaż.
- Do cebuli dodaj pora, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj do momentu, w którym będą miękkie. Trwa to około 15 minut.
- Zmiksuj warzywa na jednolity krem.
- Chleb pokrój w kostkę i przysmaż na delikatnie natłuszczonej patelni.
- Zupę podawaj z kleksem śmietany i posypaną grzankami.
Porady
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić dodając do niej wodę.
- Zupę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw komentarz