Zupa krem z zielonych szparagów
Sezon na szparagi trwa niestety tylko cztery miesiące, więc warto się spieszyć i z niego skorzystać. Poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z zielonych szparagów z dodatkiem sera camembert. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch pęczków szparagów, jednego sera camembert, cebuli, ziemniaka, czosnku, śmietany, masła oraz bulionu warzywnego. Szparagi należy umyć, odłamać zdrewniałą łodygę i pociąć na mniejsze kawałki. Ziemniaka, czosnek oraz cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Do warzyw dorzucamy pokrojone szparagi, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę ser camembert. Całość można ozdobić główkami szparagów, serem camembert lub kleksem śmietany.
Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 ser camembert
- 1 duży ziemniak
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki masła 82%
- 1 litr bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- bazylia
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
- Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
- W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez minutę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego ziemniaka i smaż przez 2-3 minuty.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe łodygi i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłóż na bok, najlepiej do oddzielnej miseczki.
- Do garnka z cebulą, czosnkiem i ziemniakami dorzuć pokrojone łodygi szparagów. Smaż przez 2-3 minuty.
- Do garnka wlej gorący bulion, dopraw całość gałką muszkatołową, bazylią, pieprzem i solą. Gotuj przez 5 minut.
- Do bulionu dorzuć główki szparagów i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia.
- Do garnka wrzuć pokrojony w kostkę ser camembert, dodaj śmietankę i zblenduj całość na jednolity krem. UWAGA! Aby śmietana się nie zwarzyła, stopniowo dodawaj do niej wywar i mieszaj. Gdy będzie ciepła możesz ją wlać do garnka.
Porady
- Do dekoracji możesz wykorzystać ogłowione z wywaru główki szparagów (tuż po ich ugotowaniu), ser camembert, grzanki domowej roboty lub groszek ptysiowy.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz do niej dodać więcej wody.
- Jeśli nie chcesz, nie musisz zabielać zupy.
Zostaw komentarz