Zakwas z buraków
Święta bez barszczu czerwonego praktycznie nie istnieją, a jak zrobić idealny? Niezbędny będzie zakwas z buraków. Można kupić gotowy, ale bez problemu można też zrobić własny. Najważniejsze jest to, aby go przygotować na 10 dni przed Bożym Narodzeniem.
Zakwas z buraków
Składniki
- 3 buraki
- 4 ząbki czosnku
- 350 ml wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Wodę z solą zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
- Czosnek obierz.
- Buraki obierz, pokrój w kawałki.
- Wkładaj buraki do słoika lub butelki naprzemiennie z pozostałymi składnikami, a następnie zalej letnią wodą.
- Słoik wstaw do piwnicy lub lodówki na 10 dni.
Zostaw komentarz