Zakwas z buraków

zakwas z buraków

Święta bez barszczu czerwonego praktycznie nie istnieją, a jak zrobić idealny? Niezbędny będzie zakwas z buraków. Można kupić gotowy, ale bez problemu można też zrobić własny. Najważniejsze jest to, aby go przygotować na 10 dni przed Bożym Narodzeniem.

zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przygotowanie 10 mins
Danie Dodatki do zup
Porcje 700 ml

Składniki
  

  • 3 buraki
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
 

  • Wodę z solą zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  • Czosnek obierz.
  • Buraki obierz, pokrój w kawałki.
  • Wkładaj buraki do słoika lub butelki naprzemiennie z pozostałymi składnikami, a następnie zalej letnią wodą.
  • Słoik wstaw do piwnicy lub lodówki na 10 dni.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!