Zupa pomidorowa na bazie rosołu

zupa pomidorowa z rosołu

Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co dziwić, ponieważ do rosołu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, aby mieć całkiem inną i smaczną zupę. Osoby, które mają więcej czasu i chęci mogą przyrządzić pomidorową zaprawę ze świeżych warzyw. Wystarczy sparzyć pomidory, obrać, usunąć gniazda nasienne, zblendować i podgrzać aby odparował nadmiar wody. Tak przygotowaną domową passatę dodaje się do rosołu, a następnie doprawia solą oraz pieprzem.

zupa pomidorowa z rosołu

Zupa pomidorowa na bazie rosołu

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Zupa
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 1,5 litra rosołu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Rosół podgrzej, a następnie dodaj do niego koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Zupę po nalaniu do miseczek ozdób kleksem ze śmietany.
    UWAGA! Możesz też dodać śmietanę do zupy, wymieszać i dopiero wtedy nalać zupę do talerzy.
  • Zupę dopraw wedle uznania solą i pieprzem.

Porady

  • Pomidorówkę podawaj z makaronem lub ryżem.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!