Rosół

rosół

Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie idealnego, bogatego w smaku rosołu wymaga odrobiny wprawy, dużo czasu i przede wszystkim dobrych składników. Bazą do jego przygotowania jest kura (cała po usunięciu nadmiaru tłuszczu, najlepiej wiejska), kurczak lub można skorzystać z tzw. porcji rosołowych. Drób gotuje się przez kilka godzin w towarzystwie warzyw oraz przypraw, aby otrzymać intensywny wywar. To właśnie on jest kluczem do sukcesu i zapewnia rosołowi wyjątkowy smak. Tradycyjnie zupę podaje się z nitkami makaronowymi oraz posypaną posiekaną natką pietruszki, a obok stawia się solniczkę i pieprzniczkę, aby każdy mógł ją doprawić według własnego uznania. W części domów do rosołu dodaje się fragmenty ugotowanego mięsa, marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki lub w dość duże kawałki.

rosół

Rosół

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 3 hrs
Danie Zupa
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 1 kura
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • ¼ korzenia selera
  • 2,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania
 

  • W garnku zagotuj wodę, umieść w nim kurę i gotuj przez parę minut.
  • Odlej wodę wraz z szumowinami, dokładnie opłucz kurę i garnek.
  • W czystym garnku umieść kurę.
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i w miarę równomiernie podpiecz nad ogniem. Następnie umieść ją w garnku z kurą.
  • Marchewkę i pietruszkę umyj, a następnie obierz, przekrój na pół i wrzuć do garnka.
  • Pora umyj, przekrój wzdłuż i dorzuć do warzyw.
  • Selera dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie wrzuć do garnka.
  • Wlej do garnka wodę i dodaj przyprawy z wyjątkiem soli.
  • Garnek przykryj pokrywką, zagotuj całość i zmniejsz ogień prawie do minimum.
  • Rosół gotuj 2,5 godziny.
  • Dodaj sól oraz posiekaną natkę pietruszki, a następnie gotuj całość przez 30 minut.

Porady

  • Zamiast kury możesz użyć korpusów kurczaka (1-2 w zależności od ich wielkości) i dodać parę skrzydełek. Wtedy rosół możesz gotować krócej, około 1,5 godziny i użyć tylko 2 litrów wody.
  • Przed gotowaniem, warto wymoczyć kurę w wodzie (mniej więcej 2 godziny).
  • Rosół podawaj z makaronem, możesz też wkroić do niego marchewkę z wywaru i posypać całość świeżą natką pietruszki.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!