Rosół
Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie idealnego, bogatego w smaku rosołu wymaga odrobiny wprawy, dużo czasu i przede wszystkim dobrych składników. Bazą do jego przygotowania jest kura (cała po usunięciu nadmiaru tłuszczu, najlepiej wiejska), kurczak lub można skorzystać z tzw. porcji rosołowych. Drób gotuje się przez kilka godzin w towarzystwie warzyw oraz przypraw, aby otrzymać intensywny wywar. To właśnie on jest kluczem do sukcesu i zapewnia rosołowi wyjątkowy smak. Tradycyjnie zupę podaje się z nitkami makaronowymi oraz posypaną posiekaną natką pietruszki, a obok stawia się solniczkę i pieprzniczkę, aby każdy mógł ją doprawić według własnego uznania. W części domów do rosołu dodaje się fragmenty ugotowanego mięsa, marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki lub w dość duże kawałki.
Rosół
Składniki
- 1 kura
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ½ pora
- ¼ korzenia selera
- 2,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- W garnku zagotuj wodę, umieść w nim kurę i gotuj przez parę minut.
- Odlej wodę wraz z szumowinami, dokładnie opłucz kurę i garnek.
- W czystym garnku umieść kurę.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i w miarę równomiernie podpiecz nad ogniem. Następnie umieść ją w garnku z kurą.
- Marchewkę i pietruszkę umyj, a następnie obierz, przekrój na pół i wrzuć do garnka.
- Pora umyj, przekrój wzdłuż i dorzuć do warzyw.
- Selera dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie wrzuć do garnka.
- Wlej do garnka wodę i dodaj przyprawy z wyjątkiem soli.
- Garnek przykryj pokrywką, zagotuj całość i zmniejsz ogień prawie do minimum.
- Rosół gotuj 2,5 godziny.
- Dodaj sól oraz posiekaną natkę pietruszki, a następnie gotuj całość przez 30 minut.
Porady
- Zamiast kury możesz użyć korpusów kurczaka (1-2 w zależności od ich wielkości) i dodać parę skrzydełek. Wtedy rosół możesz gotować krócej, około 1,5 godziny i użyć tylko 2 litrów wody.
- Przed gotowaniem, warto wymoczyć kurę w wodzie (mniej więcej 2 godziny).
- Rosół podawaj z makaronem, możesz też wkroić do niego marchewkę z wywaru i posypać całość świeżą natką pietruszki.
Zostaw komentarz