Zupa chrzanowa
Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę krem z chrzanem. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie włoszczyzny, cebuli, ziemniaków, czosnku, wody, mleka i przypraw. Wszystkie składniki należy odpowiednio przygotować, później ugotować i zblendować na jednolity krem. Zupę można podawać w towarzystwie ugotowanych jajek, z jajkiem sadzonym na wierzchu (najlepiej z jajek przepiórczych) lub podprażonym na patelni boczkiem.
Zupa chrzanowa
Składniki
- 2 l wody
- 100 ml mleka
- 200 g tartego chrzanu
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- ¼ selera
- 1 pietruszka
- 1 czosnek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki kopru włoskiego (suszonego)
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2 minuty.
- Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
- Selera obierz i pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Warzywa dodaj do garnka i chwilę podsmaż.
- Do garnka wlej wodę i mleko, a następnie dorzuć sól, liście laurowe, ziele angielskie i koper włoski. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.
- Do zupy dodaj majeranek i chrzan, a następnie całość zblenduj.
- Zupę krem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Porady
- Zupę możesz podać z jajkami ugotowanymi na twardo lub posypaną podsmażonym i pokruszonym w palcach boczkiem.
Zostaw komentarz