Botwinka
Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać problemu nawet początkującym domowym kucharzom/kucharkom.
Zupa z botwinki
Składniki
- 1 pęczek botwinki (duży)
- 3 marchewki
- 4 młode ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Jeśli marchewki są grube, możesz je dodatkowo przeciąć na pół.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W docelowym garnku rozpuść masło, dorzuć marchewkę i ziemniaki, a następnie smaż przez 10 minut.
- Botwinkę umyj, a następnie pokrój łodygi i liście w kawałki o długości mniej więcej 1 cm. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w plasterki.
- Botwinkę dorzuć do garnka z warzywami, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj 20 minut.
- Koperek umyj pod bieżącą wodą, a następnie posiekaj i wrzuć do garnka.
- Do zupy dodaj przyprawy sok z cytryny oraz przyprawy – sól, cukier, czarny pieprz.
- Śmietankę rozrób z mąką pszenną, a następnie wlej do zupy.
- Całość wymieszaj i rozlej do miseczek.
Porady
- Jeśli botwinka była bardzo młoda i nie miała buraczków, do zupy dodaj jednego małego buraka, obranego i pokrojonego w kostkę.
- Zamiast masła możesz użyć oleju ryżowego lub z pestek winogron.
- Śmietankę wymieszaną z mąką możesz przelać przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się niechcianych grudek.
- Zupę możesz podać w z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zostaw komentarz