Zupa krem z bobu

zupa krem z bobu

Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do bulionu warzywnego z cebulą, porem i ziemniakami. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy mleko (przed lub po miksowaniu) i gotowe. Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek czosnkowych.

zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Zupa
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 500 g bobu
  • 2 pory
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
Grzanki
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania
 

  • Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz.
Grzanki
  • Na patelni rozpuść masło, dorzuć obrany i posiekany czosnek, a następnie pokrojony w kostkę chleb tostowy. Smaż na złoty kolor, cały czas uważając aby grzanki się nie przypaliły.
Zupa krem
  • Pory obierz, odetnij zielone liście aby została tylko biała i jasnozielona część, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki.
  • Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cebulę i zeszklij.
  • Do garnka dorzuć pokrojone pory i ziemniaki, smaż przez chwilę cały czas mieszając.
  • Do warzyw wlej bulion i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  • Dodaj bób, oliwę, mleko i zmiksuj całość na gładki krem.
  • Zupę podawaj posypaną grzankami i koperkiem lub szczypiorkiem.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!