Zupa krem z bobu

Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do bulionu warzywnego z cebulą, porem i ziemniakami. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy mleko (przed lub po miksowaniu) i gotowe. Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek czosnkowych.

Zupa krem z bobu
Składniki
- 500 g bobu
- 2 pory
- 20 g masła
- 1 cebula
- 250 g ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki mleka
- sól
- 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
Grzanki
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz.
Grzanki
- Na patelni rozpuść masło, dorzuć obrany i posiekany czosnek, a następnie pokrojony w kostkę chleb tostowy. Smaż na złoty kolor, cały czas uważając aby grzanki się nie przypaliły.
Zupa krem
- Pory obierz, odetnij zielone liście aby została tylko biała i jasnozielona część, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki.
- Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cebulę i zeszklij.
- Do garnka dorzuć pokrojone pory i ziemniaki, smaż przez chwilę cały czas mieszając.
- Do warzyw wlej bulion i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj bób, oliwę, mleko i zmiksuj całość na gładki krem.
- Zupę podawaj posypaną grzankami i koperkiem lub szczypiorkiem.
Zostaw komentarz