Chłodnik z ogórków

Gdy na dworze panują wysokie temperatury szukamy różnych sposobów na ochłodzenie. W takich sytuacjach dobrym pomysłem jest przygotowanie na obiad chłodnika z ogórków. Wystarczy zetrzeć na tarce ogórka, dodać trochę czosnku, jogurt naturalny, posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można go podać samodzielnie, w towarzystwie gotowanego jajka, albo z dodatkiem rzodkiewki.

Chłodnik z ogórków
Składniki
- 6 ogórków gruntowych
- 1 pęczek koperku
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj (możesz użyć praski).
- Koperek umyj pod bieżącą wodą i posiekaj.
- Ogórek, czosnek i koperek wymieszaj z jogurtem naturalnym, a następnie dopraw do smaku.
- Schłodź w lodówce przed podaniem.
Porady
- Chłodnik możesz podać z ugotowanym jajkiem lub młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Zostaw komentarz