Zupa krem z dyni po indyjsku
Gdy cukinie powoli odchodzą w niepamięć, ich miejsce zajmuje dynia. Można z niej zrobić dosłownie wszystko, od przetworów, przez placki, aż po ciasta i desery. Jednak nie ma nic lepszego i bardziej pożywnego niż zupa krem z dyni, zwłaszcza ta z drobną nutą orientu i curry.
Zupa krem z dyni po indyjsku
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 500 ml wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Pora obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Imbir obierz i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i pora.
- Po kilku minutach dodaj przyprawy (curry, płatki chili, cynamon, sól, pieprz), wymieszaj i zwiększ ogień.
- Na patelnię wrzuć marchewkę i dynię, smaż przez 10 minut co pewien czas mieszając.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dorzuć zawartość patelni i gotuj przez 30 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Zawartość garnka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny i dopraw wedle uznania.
- Zupę podawaj posypaną umytą, osuszoną i posiekaną kolendrą.
Zostaw komentarz