Zupa krem z dyni po indyjsku

zupa krem z dyni po indyjsku

Gdy cukinie powoli odchodzą w niepamięć, ich miejsce zajmuje dynia. Można z niej zrobić dosłownie wszystko, od przetworów, przez placki, aż po ciasta i desery. Jednak nie ma nic lepszego i bardziej pożywnego niż zupa krem z dyni, zwłaszcza ta z drobną nutą orientu i curry.

zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem z dyni po indyjsku

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 dynia hokkaido
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania
 

  • Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  • Pora obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  • Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • Imbir obierz i pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i pora.
  • Po kilku minutach dodaj przyprawy (curry, płatki chili, cynamon, sól, pieprz), wymieszaj i zwiększ ogień.
  • Na patelnię wrzuć marchewkę i dynię, smaż przez 10 minut co pewien czas mieszając.
  • W garnku zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dorzuć zawartość patelni i gotuj przez 30 minut.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zawartość garnka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny i dopraw wedle uznania.
  • Zupę podawaj posypaną umytą, osuszoną i posiekaną kolendrą.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!