Żurek wielkanocny

żurek wielkanocny

Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy charakterystyczny, kwaśny smak.

Kluczem do idealnego żurku wielkanocnego jest odpowiedni zakwas. Można go przyrządzić własnoręcznie albo kupić gotowy w sklepie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na jego skład – im prostszy tym lepszy.

Przykładowy skład „sklepowego” zakwasu z bardzo przyzwoitym składem:

  • woda,
  • zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda) – 12,5%,
  • mąka żytnia razowa,
  • mąka pszenna graham,
  • świeży czosnek.
żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Zupa
Porcje 5 porcji

Składniki
  

Bulion warzywny
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • ½ białej części pora
  • 1,5 l wody
Żurek
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 100 g kiełbasy
  • 200 g kiełbasy białej surowej
  • 200 g boczku wędzonego surowego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania
 

Bulion warzywny
  • Selera, pietruszką i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Pora obierz, pokrój w paski i dorzuć do startych warzyw.
  • Warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie wywar odlej przez sitko.
Żurek
  • Do wywaru wrzuć białą kiełbasę i gotuj przez 4 minuty. Następnie wyjmij ją i odstaw do ostygnięcia.
  • Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, smaż przez kilka minut.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Ostudzoną białą kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Obie kiełbasy dorzuć do boczku i smaż przez 5 minut.
  • Zawartość patelni wrzuć do garnka z wywarem warzywnym i gotuj kolejne 5 minut.
  • Zakwas zamieszaj, wlej do garnka i dorzuć przyprawy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Na koniec dodaj do żurku śmietanę.

Porady

  • Żurek podawaj z chrzanem oraz połówkami jajek.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!