Żurek wielkanocny
Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy charakterystyczny, kwaśny smak.
Kluczem do idealnego żurku wielkanocnego jest odpowiedni zakwas. Można go przyrządzić własnoręcznie albo kupić gotowy w sklepie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na jego skład – im prostszy tym lepszy.
Przykładowy skład „sklepowego” zakwasu z bardzo przyzwoitym składem:
- woda,
- zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda) – 12,5%,
- mąka żytnia razowa,
- mąka pszenna graham,
- świeży czosnek.
Żurek wielkanocny
Składniki
Bulion warzywny
- ¼ selera
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- ½ białej części pora
- 1,5 l wody
Żurek
- 500 ml zakwasu żytniego
- 100 g kiełbasy
- 200 g kiełbasy białej surowej
- 200 g boczku wędzonego surowego
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania
Bulion warzywny
- Selera, pietruszką i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pora obierz, pokrój w paski i dorzuć do startych warzyw.
- Warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po godzinie wywar odlej przez sitko.
Żurek
- Do wywaru wrzuć białą kiełbasę i gotuj przez 4 minuty. Następnie wyjmij ją i odstaw do ostygnięcia.
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, smaż przez kilka minut.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Ostudzoną białą kiełbasę pokrój w plasterki.
- Obie kiełbasy dorzuć do boczku i smaż przez 5 minut.
- Zawartość patelni wrzuć do garnka z wywarem warzywnym i gotuj kolejne 5 minut.
- Zakwas zamieszaj, wlej do garnka i dorzuć przyprawy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Na koniec dodaj do żurku śmietanę.
Porady
- Żurek podawaj z chrzanem oraz połówkami jajek.
Zostaw komentarz