Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej wywar jest prosty, przygotowany jedynie z karmelizowanych cebul i bulionu mięsnego. To jednak, co wyróżnia tę zupę, to chrupiące kawałki pieczonego chleba, zwane croûtes, umieszczone na jej wierzchu i obficie pokryte serem. W tradycyjnym przepisie gotowa zupa jest pieczona w piekarniku, co pozwala serowi roztopić się, tworząc złocistą skorupkę na wierzchu. Francuska zupa cebulowa to danie z bogatą historią i długą tradycją, podobna zupa znana była już w średniowieczu. Dzisiaj można ją znaleźć w niemal każdej tradycyjnej francuskiej restauracji, często podawaną jako przystawkę.
Francuska zupa cebulowa
Składniki
- ½ kg cebuli
- 500 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła 82%
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 półbagietka
- 4 łyżki startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku o podwójnym dnie rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 30 minut aż będzie mleczno-brązowa.
- Do cebuli dodaj tymianek i smaż kolejne 5 minut.
- Zwiększ ogień, dolej do cebuli wino i poczekaj aż całe wyparuje. Co pewien czas mieszaj zawartość garnka, aby się nie przypaliła.
- Do cebuli wlej bulion, dopraw całość solą oraz pieprzem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Półbagietkę pokrój w plastry, posyp je startym serem i zapiecz w piekarniku aż ser się rozpuści.
- Zupę cebulową przelej do miseczek i ułóż na wierzchu zapieczone plastry półbagietki.
Porady
- Jeśli cebula w trakcie smażenia zacznie przywierać do dna garnka, dodaj więcej masła.
- Jeśli nie lubisz w zupie cząstek cebuli możesz całość zmiksować na zupę krem.
- Tradycyjnie zupę przekłada się do żaroodpornych miseczek, a następnie zapieka w piekarniku z serem.
Zostaw komentarz