Chłodnik z botwinką i jajkiem

chłodnik z botwinką i jajkiem

Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.

chłodnik z botwinką i jajkiem

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 55 mins
Danie Zupa
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 1 marchewka
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g kefiru naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
  • Botwinkę umyj, buraczki odetnij i obierz. Botwinkę pokrój w drobne paski, a buraczki zetrzyj na tarce lub pokrój w małą kostkę.
  • Do garnka wrzuć pokrojoną marchewkę i botwinkę, zalej niewielką ilością wody.
  • Do warzyw dodaj sok z cytryny, sól, listek laurowy, lubczyk i ziele angielskie, a następnie gotuj na małym ogniu do miękkości.
  • Wywar ostudź, wyjmij ziele angielskie, listek laurowy i lubczyk.
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę lub półplasterki.
  • Koperek umyj i posiekaj.
  • Do botwinki dodaj pokrojone warzywa, jogurt, kefir, sól, pieprz i posiekany koperek.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
  • Podawaj schłodzony z 2 ugotowanymi jajkami na porcję.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!