Chłodnik z botwinką i jajkiem
Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.
Chłodnik z botwinką i jajkiem
Składniki
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 1 marchewka
- ½ ogórka szklarniowego
- 6 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 g kefiru naturalnego
- 4 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka gałązek lubczyku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
- Botwinkę umyj, buraczki odetnij i obierz. Botwinkę pokrój w drobne paski, a buraczki zetrzyj na tarce lub pokrój w małą kostkę.
- Do garnka wrzuć pokrojoną marchewkę i botwinkę, zalej niewielką ilością wody.
- Do warzyw dodaj sok z cytryny, sól, listek laurowy, lubczyk i ziele angielskie, a następnie gotuj na małym ogniu do miękkości.
- Wywar ostudź, wyjmij ziele angielskie, listek laurowy i lubczyk.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę lub półplasterki.
- Koperek umyj i posiekaj.
- Do botwinki dodaj pokrojone warzywa, jogurt, kefir, sól, pieprz i posiekany koperek.
- Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Podawaj schłodzony z 2 ugotowanymi jajkami na porcję.
Zostaw komentarz