Zupa miso z grzybami enoki i tofu

zupa miso z grzybami enoki i tofu

Wegetariańskie zupy w azjatyckim stylu można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie inaczej jest z zupą miso, na którą znajdziesz przepis poniżej. Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie wszystkich warzyw, reszta to już chwila roboty. Wystarczy zagotować bulion, dodać składniki podkręcające jego smak, a na sam koniec dorzucić wybrane przez siebie dodatki. W tym wypadku są to grzyby enoki oraz tofu.

zupa miso z grzybami enoki i tofu

Zupa miso z grzybami enoki i tofu

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Zupa
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 g tofu
  • 100 g grzybów enoki
  • 3 płaty glonów wakame
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki pasty miso
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki chili
  • 1 łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania
 

  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  • Czosnek obierz i pokrój na grubsze plasterki.
  • Paprykę chili umyj, usuń nasiona i pokrój w półplasterki.
  • Bulion zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj do niego imbir, pastę miso, czosnek, papryczkę chili, ocet ryżowy oraz glony. Całość gotuj 10 minut.
  • Tofu pokrój w dużą kostkę.
  • Grzyby enoki umyj i odetnij końcówkę.
  • Do zupy dodaj tofu oraz grzyby enoki, gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Gotową zupę przelej do miseczki i ozdób posiekanym szczypiorkiem.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!