Zupa miso z grzybami enoki i tofu
Wegetariańskie zupy w azjatyckim stylu można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie inaczej jest z zupą miso, na którą znajdziesz przepis poniżej. Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie wszystkich warzyw, reszta to już chwila roboty. Wystarczy zagotować bulion, dodać składniki podkręcające jego smak, a na sam koniec dorzucić wybrane przez siebie dodatki. W tym wypadku są to grzyby enoki oraz tofu.
Zupa miso z grzybami enoki i tofu
Składniki
- 200 g tofu
- 100 g grzybów enoki
- 3 płaty glonów wakame
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki pasty miso
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki chili
- 1 łyżka octu ryżowego
Sposób przygotowania
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- Czosnek obierz i pokrój na grubsze plasterki.
- Paprykę chili umyj, usuń nasiona i pokrój w półplasterki.
- Bulion zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj do niego imbir, pastę miso, czosnek, papryczkę chili, ocet ryżowy oraz glony. Całość gotuj 10 minut.
- Tofu pokrój w dużą kostkę.
- Grzyby enoki umyj i odetnij końcówkę.
- Do zupy dodaj tofu oraz grzyby enoki, gotuj przez kolejne 5 minut.
- Gotową zupę przelej do miseczki i ozdób posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw komentarz