Amarantuska z gruszką i rodzynkami
Jeśli przejadły Ci się klasyczne owsianki, zawsze możesz zastąpić płatki owsiane kaszą jaglaną lub na przykład amarantusem ekspandowanym. Może on stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety, zwłaszcza tej śniadaniowej. Przygotowanie amarantuski jest wyjątkowo proste, wystarczy podgrzać mleko, zalać nim amarantus ekspandowany i dodać swoje ulubione składniki. W poniższym przepisie proponuję dodać migdały, rodzynki oraz gruszkę, ale możesz też użyć jabłka, suszonej żurawiny i ziaren słonecznika. Jeśli nie przepadasz za mlekiem roślinnym (tutaj takie najbardziej pasuje ze względu na swój migdałowy posmak), możesz użyć mleka 2%. To co dodasz do amarantuski zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Amarantuska z gruszką i rodzynkami
Składniki
- ¾ szklanki amarantusa ekspandowanego
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- 1 gruszka (średniej wielkości)
- 3 migdały
- 1 łyżeczka rodzynek
Sposób przygotowania
- Mleko migdałowe podgrzej w rondelku.
- Amarantus ekspandowany wsyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem.
- Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Migdały pokrój w mniejsze kawałki.
- Na amarantus wyłóż gruszkę.
- Całość posyp migdałami i rodzynkami.
Zostaw komentarz