Placki z serem feta

Ser feta można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sałatki greckiej lub innych warzywnych potraw. Jeśli zostało Ci go trochę i nie wiesz co z nim zrobić, możesz przyrządzić placki jajeczne z ziołami i serem. Warto tylko pamiętać o tym, że feta dodana do ciasta zastąpi sól więc nie trzeba będzie jej używać. Placki możesz podać z lekkim sosem jogurtowym bez dodatku soli, aby przełamać intensywny słony smak placków.

Placki z serem feta
Składniki
- 100 g sera feta
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- suszone pomidory
- oregano
- papryka ostra
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Ser feta rozdrobnij na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw wedle uznania suszonymi pomidorami, oregano oraz ostrą papryką.
- Z powstałej masy smaż placki.
Porady
- Placki będą bardzo słone, dlatego do ich zrobienia najlepiej zastosować ser feta o mniejszej zawartości soli lub zmniejszyć jego ilość.
Zostaw komentarz