Placki z dyni
Jeśli nie masz pomysłu co możesz zrobić z dyni to najprostszą i najszybszą do zrobienia rzeczą są placki dyniowe. Możesz je zrobić jesienią z wykorzystaniem świeżej dyni, ale też w dowolnym momencie z mrożonej. Jeśli mam nadmiar dyni, którego nie potrafię szybko zużyć, często ją obieram i ścieram, a następnie zamrażam w woreczkach strunowych. Taką dynię po rozmrożeniu możesz wykorzystać do zrobienia pysznej zupy lub właśnie placków z dyni.
Placki z dyni
Składniki
- 500 g dyni (po obraniu i oczyszczeniu)
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do dyni wbić jajko i dodać pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Porady
- Do zrobienia placków można użyć mrożonej dyni. Po jej rozmrożeniu należy dokładnie odcisnąć nadmiar wody.
Zostaw komentarz