Placki z dyni

placki dyniowe

Jeśli nie masz pomysłu co możesz zrobić z dyni to najprostszą i najszybszą do zrobienia rzeczą są placki dyniowe. Możesz je zrobić jesienią z wykorzystaniem świeżej dyni, ale też w dowolnym momencie z mrożonej. Jeśli mam nadmiar dyni, którego nie potrafię szybko zużyć, często ją obieram i ścieram, a następnie zamrażam w woreczkach strunowych. Taką dynię po rozmrożeniu możesz wykorzystać do zrobienia pysznej zupy lub właśnie placków z dyni.

placki dyniowe

Placki z dyni

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins
Porcje 20 porcji

Składniki
  

  • 500 g dyni (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do dyni wbić jajko i dodać pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

  • Do zrobienia placków można użyć mrożonej dyni. Po jej rozmrożeniu należy dokładnie odcisnąć nadmiar wody.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!