Funnel cake

funnel cake

Smażone na głębokim tłuszczu oraz bardzo chrupiące, tak w kilku słowach można opisać funnel cake. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania, w którym gotowe ciasto przelewa się przez lejek na rozgrzany olej. Po zetknięciu z tłuszczem, ciasto zaczyna pęcznieć i tworzą się w nim losowe bąbelki powietrza. Można je jeść posypane cukrem pudrem lub, tak jak w przepisie poniżej, ze śmietaną i owocami.

funnel cake

Funnel cake

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Porcje 4 porcje

Składniki
  

Funnel cake
  • 225 g mąki pszennej
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 25 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki wódki
  • olej rzepakowy
Dodatki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania
 

  • Jajka zmiksuj z solą.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
  • Szklankę z mlekiem dopełnij gazowaną wodą.
  • Do jajek na zmianę wsypuj suche składniki i wlewaj rozwodnione mleko, cały czas wszystko miksując.
  • Do gotowego ciasta wlej ekstrakt z wanilii, wódkę i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, więc wlej do patelni o dużej średnicy olej aby utworzył warstwę około 2-3 cm. Rozgrzej go do temperatury około 190°C.
  • Porcję ciasta wlej do lejka i zasłoń dolny otwór palcem, aby tymczasowo nie wyciekało.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wylewaj na niego ciasto kolistymi ruchami, aby utworzyło w patelni spiralę.
  • Gdy ciasto się zrumieni, odwróć je na drugą stronę i smaż aż będzie złoto-brązowe.
  • Gotowe naleśniki zdejmij z patelni, odsącz na papierowym ręczniku.
  • Śmietanę wymieszaj z cukrem, polej nią gotowy naleśnik i posyp owocami sezonowymi.

Porady

  • Zamiast lejka możesz użyć dzbanka z dziubkiem.
  • Naleśniki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem dla lepszego efektu.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!