Funnel cake

Smażone na głębokim tłuszczu oraz bardzo chrupiące, tak w kilku słowach można opisać funnel cake. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania, w którym gotowe ciasto przelewa się przez lejek na rozgrzany olej. Po zetknięciu z tłuszczem, ciasto zaczyna pęcznieć i tworzą się w nim losowe bąbelki powietrza. Można je jeść posypane cukrem pudrem lub, tak jak w przepisie poniżej, ze śmietaną i owocami.

Funnel cake
Składniki
Funnel cake
- 225 g mąki pszennej
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- 25 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki wódki
- olej rzepakowy
Dodatki
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania
- Jajka zmiksuj z solą.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
- Szklankę z mlekiem dopełnij gazowaną wodą.
- Do jajek na zmianę wsypuj suche składniki i wlewaj rozwodnione mleko, cały czas wszystko miksując.
- Do gotowego ciasta wlej ekstrakt z wanilii, wódkę i ponownie wymieszaj.
- Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, więc wlej do patelni o dużej średnicy olej aby utworzył warstwę około 2-3 cm. Rozgrzej go do temperatury około 190°C.
- Porcję ciasta wlej do lejka i zasłoń dolny otwór palcem, aby tymczasowo nie wyciekało.
- Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wylewaj na niego ciasto kolistymi ruchami, aby utworzyło w patelni spiralę.
- Gdy ciasto się zrumieni, odwróć je na drugą stronę i smaż aż będzie złoto-brązowe.
- Gotowe naleśniki zdejmij z patelni, odsącz na papierowym ręczniku.
- Śmietanę wymieszaj z cukrem, polej nią gotowy naleśnik i posyp owocami sezonowymi.
Porady
- Zamiast lejka możesz użyć dzbanka z dziubkiem.
- Naleśniki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem dla lepszego efektu.
Zostaw komentarz