Placki z cukinią i marchewką
Cukinia to niesamowite warzywo, z którego zrobisz dosłownie wszytko. Można jej użyć do zup, przygotować bigos przypominający ten z młodej kapusty, dodać do ciasta aby było bardziej wilgotne lub wykorzystać bardziej klasycznie, czyli do zrobienia placków. Warzywa w plackach z poniższego przepisu możesz mieć bardziej chrupiące i surowe lub bardziej delikatne i rozpływające się w ustach, pod warunkiem, że przed smażeniem je poddusisz.
Placki z cukinii z marchewką
Składniki
- 120 g marchewki
- 300 g cukinii
- 60 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- ¼ łyżeczki soli
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Marchewkę i cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do warzyw dodać pozostałe składniki (mąkę, sezam, słonecznik, jajko, sól i czosnek), a następnie dokładnie wymieszać.
- Placki wykładać na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Porady
- Startą cukinię i marchewkę możesz poddusić z kilkoma łyżkami wody, aż będą bardziej plastyczne. Następnie odstaw je do ostygnięcia, lekko odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z resztą składników.
- Aby placki nie były surowe, możesz je smażyć pod przykryciem.
Zostaw komentarz