Placki z cukinią i marchewką

placki z cukinii z marchewką

Cukinia to niesamowite warzywo, z którego zrobisz dosłownie wszytko. Można jej użyć do zup, przygotować bigos przypominający ten z młodej kapusty, dodać do ciasta aby było bardziej wilgotne lub wykorzystać bardziej klasycznie, czyli do zrobienia placków. Warzywa w plackach z poniższego przepisu możesz mieć bardziej chrupiące i surowe lub bardziej delikatne i rozpływające się w ustach, pod warunkiem, że przed smażeniem je poddusisz.

placki z cukinii z marchewką

Placki z cukinii z marchewką

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 120 g marchewki
  • 300 g cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę i cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do warzyw dodać pozostałe składniki (mąkę, sezam, słonecznik, jajko, sól i czosnek), a następnie dokładnie wymieszać.
  • Placki wykładać na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Porady

  • Startą cukinię i marchewkę możesz poddusić z kilkoma łyżkami wody, aż będą bardziej plastyczne. Następnie odstaw je do ostygnięcia, lekko odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z resztą składników.
  • Aby placki nie były surowe, możesz je smażyć pod przykryciem.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!