Placki z pietruszki
Jeśli zdarza Ci się kupić włoszczyznę, w której jest za dużo pietruszki i nie wiesz co z nią zrobić dobrym pomysłem może być zrobienie z niej placków. Wystarczą dwa duże korzenie, aby przygotować ponad dziesięć placków, które mogą zastąpić przysłowiowe schabowe na wegetariańskim talerzu. Możesz też je podać na śniadanie lub podwieczorek, a nawet kolację. Placki z pietruszki są banalnie proste do zrobienia i składają się z zaledwie paru składników.
Placki z pietruszki
Składniki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- posiekany koperek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Startą pietruszkę wymieszaj z mąką, jogurtem i jajkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać posiekany koperek.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Powstałą masę pietruszkową wykładaj łyżką na rozgrzany olej. Gdy brzegi zaczną się rumienić, obróć placki na drugą stronę.
Zostaw komentarz