Placki z pietruszki

placki z pietruszki

Jeśli zdarza Ci się kupić włoszczyznę, w której jest za dużo pietruszki i nie wiesz co z nią zrobić dobrym pomysłem może być zrobienie z niej placków. Wystarczą dwa duże korzenie, aby przygotować ponad dziesięć placków, które mogą zastąpić przysłowiowe schabowe na wegetariańskim talerzu. Możesz też je podać na śniadanie lub podwieczorek, a nawet kolację. Placki z pietruszki są banalnie proste do zrobienia i składają się z zaledwie paru składników.

placki z pietruszki

Placki z pietruszki

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins

Składniki
  

  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • posiekany koperek (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Startą pietruszkę wymieszaj z mąką, jogurtem i jajkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać posiekany koperek.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Powstałą masę pietruszkową wykładaj łyżką na rozgrzany olej. Gdy brzegi zaczną się rumienić, obróć placki na drugą stronę.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!