Placki z mozzarellą i brokułem

Jeśli masz pod ręką brokuła i trochę mozzarelli, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Wystarczy, że umyjesz brokuła, podzielisz go na różyczki i ugotujesz. W międzyczasie możesz zetrzeć mozzarellę na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, a następnie doprawić. Gdy brokuł będzie gotowy, odstaw go do ostygnięcia i na koniec połącz z masą serową. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, posmarowaną delikatnie olejem, i smaż aż placki się zarumienią. Gotowe podawaj w towarzystwie sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.

Placki z mozzarellą i brokułem
Składniki
- 1 brokuł (220 g)
- 2 jajka
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej rzepakowy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Brokuła umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ostudzonego brokuła, mozzarellę, jajka oraz mąkę pełnoziarnistą wymieszaj w misce. Dopraw wedle uznania.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż placki, aby zrumieniły się z obu stron.
Porady
- Jeśli nie masz świeżego brokuła, możesz zastąpić go mrożonym.
- Placki najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego na bazie jogurtu.
Zostaw komentarz