Placki z maślanki
Kto nie lubi naleśników? Ale nie zawsze mamy czas aby je smażyć, zwłaszcza jak przygotujemy za dużo ciasta. Znacznie szybsze są placki, które można rozrobić w przysłowiowym kubku i usmażyć. Poniżej znajdziesz przepis na placki z maślanki, które są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki, a następnie usmażyć ciasto na rozgrzanej patelni. Gotowe placki możesz podać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.
Placki z maślanki
Składniki
- 500 g maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. UWAGA! Możesz też użyć blendera do ich zmiksowania.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż placki, odwracając je gdy zaczną się rumienić i uważając aby się nie przypaliły.
Porady
- Placki można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zostaw komentarz