Cortado – kawa po hiszpańsku
Cortado to hiszpańska kawa, która powstaje przez połączenie takiej samej ilości espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Nazwa cortado pochodzi od hiszpańskiego cortar, które oznacza ciąć. Jest to nawiązanie do sposobu przygotowywania tego napoju, przez „przecięcie” (a właściwie przełamanie/neutralizację) goryczki kawy słodkim mlekiem. Po połączeniu tych dwóch składników widać charakterystyczne odcięcie espresso od mleka, a na powierzchni tworzy się 1,5 centymetrowa warstwa kawowej pianki.
Nie jest to kawa którą zabiera się na wynos, dlatego cortado pije się zazwyczaj w barze. W zależności od rejonu lub kawiarni w jakiej ją zamówimy, może wystąpić pod różnymi nazwami:
- cafè tallat – Katalonia. Nazwa pochodzi od katalońskiego „tallat” które oznacza dokładnie to samo co hiszpańskie „cortar„,
- ebaki – Kraj Basków,
- cortado con leche – składa się z większej ilości mlecznej pianki niż cortado con agua,
- pintado lub perico – Kolumbia,
- cortadito – Kuba i Portoryko,
- noisette – Francja,
- gibraltar – Kalifornia,
- piccolo – Australia.
Cortado
Składniki
- 50 ml espresso
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania
- Świeżo zaparzone espresso wlej do małej szklanki.
- Mleko podgrzej do 65°C, a następnie delikatnie spień przy użyciu spieniacza.
- Spienione mleko przelej do espresso.
Zostaw komentarz