Café con miel

cafe con miel

Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede wszystkim świeżo zaparzonej kawie, a także miodzie, który należy w niej całkowicie rozpuścić. Bez tych dwóch elementów cafe con miel nie będzie taka jak być powinna. Aby urozmaicić jej smak, w tradycyjnym przepisie do kawy dodaje się cynamon oraz gałkę muszkatołową, ale w nowszych przepisach spotyka się również sproszkowany imbir, kardamon i wanilię. Dobór odpowiednich przypraw zależy wyłącznie od naszych preferencji.

cafe con miel

Cafe con miel

Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 460 ml espresso
  • 115 ml mleka
  • 4 łyżeczki miodu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon

Sposób przygotowania
 

  • Espresso przelej do małego rondelka.
  • Do kawy dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu.
    UWAGA! Nie doprowadź do wrzenia.
  • Cały czas mieszaj do rozpuszczenia miodu.
  • Kawę przelej do małych szklanek i od razu podaj.

Porady

  • Cafe con miel najlepiej smakuje jeśli do jej przygotowania użyje się świeżo zaparzonego espresso, np. z kawiarki.
  • Smak kawy może się zmienić w zależności od rodzaju miodu jakiego użyjesz. Najbardziej uniwersalny jest miód wielokwiatowy ale możesz go zastąpić innym, w zależności od własnych preferencji.
  • Jeśli chcesz, możesz bardziej urozmaicić smak kawy dodając do niej np. suszony imbir i/lub kardamon.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!