Café con miel
Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede wszystkim świeżo zaparzonej kawie, a także miodzie, który należy w niej całkowicie rozpuścić. Bez tych dwóch elementów cafe con miel nie będzie taka jak być powinna. Aby urozmaicić jej smak, w tradycyjnym przepisie do kawy dodaje się cynamon oraz gałkę muszkatołową, ale w nowszych przepisach spotyka się również sproszkowany imbir, kardamon i wanilię. Dobór odpowiednich przypraw zależy wyłącznie od naszych preferencji.
Cafe con miel
Składniki
- 460 ml espresso
- 115 ml mleka
- 4 łyżeczki miodu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Sposób przygotowania
- Espresso przelej do małego rondelka.
- Do kawy dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu.UWAGA! Nie doprowadź do wrzenia.
- Cały czas mieszaj do rozpuszczenia miodu.
- Kawę przelej do małych szklanek i od razu podaj.
Porady
- Cafe con miel najlepiej smakuje jeśli do jej przygotowania użyje się świeżo zaparzonego espresso, np. z kawiarki.
- Smak kawy może się zmienić w zależności od rodzaju miodu jakiego użyjesz. Najbardziej uniwersalny jest miód wielokwiatowy ale możesz go zastąpić innym, w zależności od własnych preferencji.
- Jeśli chcesz, możesz bardziej urozmaicić smak kawy dodając do niej np. suszony imbir i/lub kardamon.
Zostaw komentarz