Ajoblanco

ajoblanco

Południe Hiszpanii nie należy do jej najchłodniejszych rejonów, zwłaszcza latem. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Andaluzji na stołach króluje ajoblanco – czosnkowy chłodnik. Będąc w Maladze, Sewilli, Granadzie lub Kordobie grzechem byłoby go nie spróbować.

Pierwsze zupy podobne do ajoblanco były przygotowywane już za czasów Maurów. Najstarsza wersja tej zupy składała się z chleba, czosnku, oleju i wody. Z czasem do chłodnika były dodawane kolejne składniki, jak migdały czy winogrona. Zmieniał się też sposób jej przygotowania. Pierwotnie korzystano z moździerza lub ubijano ją w specjalnej drewnianej misce zwanej dornillo. Obecnie zupę tę można przygotować w kilka chwil przy użyciu malaksera lub blendera.

ajoblanco

Ajoblanco

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Zupa
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 5 kromek chleba rustykalnego (średniej wielkości, najlepiej 1-dniowego)
  • 50 g migdałów
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego (najlepiej sherry)
  • ½ łyżeczki soli
  • 460 ml wody
  • 24 białe winogrona (bez pestek)

Sposób przygotowania
 

  • Wodę wstaw do zamrażalnika, aby zrobiła się zimna.
  • Jeśli używasz migdałów ze skórką, obierz je. W tym celu zalej je wrzątkiem, odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie ściągnij skórkę.
  • Chleb obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zalej połową szklanki wody. Mocz przez 1 minutę.
  • Chleb odciśnij w dłoniach, aby usunąć z niego nadmiar wody.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • W malakserze umieść migdały, czosnek oraz dodaj sól. Miksuj do momentu uzyskania jak najbardziej jednolitej masy.
  • Do pasty migdałowej dodaj odciśnięty chleb, ocet i stopniowo dolewaj olej. Cały czas miksując.
  • Na koniec dodaj schłodzoną wodę i zmiksuj.
  • Przelej całość przez sitko do szklanego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem skrop całość octem, posyp solą i dodaj winogrona.

Porady

  • Jeśli chcesz możesz urozmaicić zupę poprzez dodanie do niej jabłka lub ogórka. Zdarzają się też przepisy na ajoblanco zawierające paprykę jalapeño.
  • Do zupy możesz też dodać odrobinę mleka lub mleka migdałowego.
  • Jeśli nie masz pod ręką białych winogron, możesz je zastąpić np. melonem, arbuzem lub nawet krewetkami.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!