Ajoblanco
Południe Hiszpanii nie należy do jej najchłodniejszych rejonów, zwłaszcza latem. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Andaluzji na stołach króluje ajoblanco – czosnkowy chłodnik. Będąc w Maladze, Sewilli, Granadzie lub Kordobie grzechem byłoby go nie spróbować.
Pierwsze zupy podobne do ajoblanco były przygotowywane już za czasów Maurów. Najstarsza wersja tej zupy składała się z chleba, czosnku, oleju i wody. Z czasem do chłodnika były dodawane kolejne składniki, jak migdały czy winogrona. Zmieniał się też sposób jej przygotowania. Pierwotnie korzystano z moździerza lub ubijano ją w specjalnej drewnianej misce zwanej dornillo. Obecnie zupę tę można przygotować w kilka chwil przy użyciu malaksera lub blendera.
Ajoblanco
Składniki
- 5 kromek chleba rustykalnego (średniej wielkości, najlepiej 1-dniowego)
- 50 g migdałów
- 120 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego (najlepiej sherry)
- ½ łyżeczki soli
- 460 ml wody
- 24 białe winogrona (bez pestek)
Sposób przygotowania
- Wodę wstaw do zamrażalnika, aby zrobiła się zimna.
- Jeśli używasz migdałów ze skórką, obierz je. W tym celu zalej je wrzątkiem, odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie ściągnij skórkę.
- Chleb obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zalej połową szklanki wody. Mocz przez 1 minutę.
- Chleb odciśnij w dłoniach, aby usunąć z niego nadmiar wody.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- W malakserze umieść migdały, czosnek oraz dodaj sól. Miksuj do momentu uzyskania jak najbardziej jednolitej masy.
- Do pasty migdałowej dodaj odciśnięty chleb, ocet i stopniowo dolewaj olej. Cały czas miksując.
- Na koniec dodaj schłodzoną wodę i zmiksuj.
- Przelej całość przez sitko do szklanego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem skrop całość octem, posyp solą i dodaj winogrona.
Porady
- Jeśli chcesz możesz urozmaicić zupę poprzez dodanie do niej jabłka lub ogórka. Zdarzają się też przepisy na ajoblanco zawierające paprykę jalapeño.
- Do zupy możesz też dodać odrobinę mleka lub mleka migdałowego.
- Jeśli nie masz pod ręką białych winogron, możesz je zastąpić np. melonem, arbuzem lub nawet krewetkami.
Zostaw komentarz