Café de olla – kawa po meksykańsku

cafe de olla

Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana. Do przygotowania oryginalnej kawy po meksykańsku będzie potrzebny mały rondelek z grubym dnem, nierafinowany cukier trzcinowy (piloncillo), laska cynamonu, a także mocna meksykańska kawa. W rondelku umieszcza się cukier, cynamon i wodę, a następnie gotuje do całkowitego rozpuszczenia piloncillo. Następnie dodaje się grubo zmieloną kawę, zdejmuje z ognia i parzy przez kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowaną kawę przelewa się do glinianych kubków i podaje w towarzystwie słodkich meksykańskich wypieków.

W starszych przepisach na Cafe de olla pojawiają się informacje, że pierwotnie do wody dodawano nie tylko cynamon, ale również ziarna kakaowca. Obecnie kawa po meksykańsku ma wiele wersji i dodatków, często w przepisach pojawia się anyż, goździki lub skórka pomarańczowa. Czasami do kawy dodawane jest też mleko lub śmietanka, ale wtedy przestaje ona przypominać pyszny oryginał.

cafe de olla

Café de olla – kawa po meksykańsku

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Meksykańska
Porcje 1 porcja
Kalorie 77 kcal

Składniki
  

  • 230 ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej użyć meksykańskiego Piloncillo/Panela)
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania
 

  • W małym rondelku podgrzej wodę, cukier i cynamon, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia.
  • Do wody dodaj kawę, przykryj całość i odstaw do zaparzenia.
  • Po 5 minutach przelej kawę przez sitko do glinianego dzbanuszka lub filiżanek.

Porady

  • Możesz urozmaicić kawę dodając do niej likier kawowy, np. Kahlúa.
  • Do przygotowania Café de olla najlepiej użyć meksykańskiej kawy.
  • Czasami do kawy dodawane są również goździki, nasiona anyżu lub skórka pomarańczowa.
  • Jeśli uda Ci się kupić oryginalne i wyjątkowo twarde piloncillo, podgrzej je lekko przed pokrojeniem.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!