Café de olla – kawa po meksykańsku
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana. Do przygotowania oryginalnej kawy po meksykańsku będzie potrzebny mały rondelek z grubym dnem, nierafinowany cukier trzcinowy (piloncillo), laska cynamonu, a także mocna meksykańska kawa. W rondelku umieszcza się cukier, cynamon i wodę, a następnie gotuje do całkowitego rozpuszczenia piloncillo. Następnie dodaje się grubo zmieloną kawę, zdejmuje z ognia i parzy przez kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowaną kawę przelewa się do glinianych kubków i podaje w towarzystwie słodkich meksykańskich wypieków.
W starszych przepisach na Cafe de olla pojawiają się informacje, że pierwotnie do wody dodawano nie tylko cynamon, ale również ziarna kakaowca. Obecnie kawa po meksykańsku ma wiele wersji i dodatków, często w przepisach pojawia się anyż, goździki lub skórka pomarańczowa. Czasami do kawy dodawane jest też mleko lub śmietanka, ale wtedy przestaje ona przypominać pyszny oryginał.
Café de olla – kawa po meksykańsku
Składniki
- 230 ml wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej użyć meksykańskiego Piloncillo/Panela)
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania
- W małym rondelku podgrzej wodę, cukier i cynamon, co jakiś czas mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia.
- Do wody dodaj kawę, przykryj całość i odstaw do zaparzenia.
- Po 5 minutach przelej kawę przez sitko do glinianego dzbanuszka lub filiżanek.
Porady
- Możesz urozmaicić kawę dodając do niej likier kawowy, np. Kahlúa.
- Do przygotowania Café de olla najlepiej użyć meksykańskiej kawy.
- Czasami do kawy dodawane są również goździki, nasiona anyżu lub skórka pomarańczowa.
- Jeśli uda Ci się kupić oryginalne i wyjątkowo twarde piloncillo, podgrzej je lekko przed pokrojeniem.
Zostaw komentarz