Einspänner – wiedeńska kawa z bitą śmietaną

einspanner

Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą ilość bitej śmietany. W części przepisów do espresso dodaje się jeszcze odrobinę wody, aby trochę zmniejszyć intensywność kawy. Einspanner najczęściej ozdabia się startą czekoladą, albo posypuje kakao lub cukrem. Tradycyjnie tak przygotowanej kawy się nie miesza. Należy ją wypić przez warstwę bitej śmietany.

Sama nazwa kawy Einspanner pochodzi od jednokonki, czyli pojazdu zaprzężonego w jednego konia. Dlaczego? Otóż woźnice pili tę kawę trzymając ją w jednej dłoni, a lejce w drugiej. Dzięki warstwie bitej śmietany kawa tak szybko nie ostygała i nie rozlewała się.

einspanner

Einspänner

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Austriacka
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 60 ml espresso
  • 60 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania
 

  • Świeżo zaparzone espresso przelej do wysokiej szklanki.
  • Do espresso dodaj wodę i wymieszaj.
  • Śmietanę ubij, a następnie wyłóż na kawę.
  • Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Porady

  • Jeśli lubisz słodszą kawę, możesz posłodzić espresso. W tym celu idealnie sprawdzi się biały cukier lub brązowy. Możesz też posłodzić bitą śmietanę, dodając do niej np. cukier waniliowy.
  • Przed podaniem, kawę możesz dodatkowo posypać cukrem, startą czekoladą lub kakao.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!