Einspänner – wiedeńska kawa z bitą śmietaną
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą ilość bitej śmietany. W części przepisów do espresso dodaje się jeszcze odrobinę wody, aby trochę zmniejszyć intensywność kawy. Einspanner najczęściej ozdabia się startą czekoladą, albo posypuje kakao lub cukrem. Tradycyjnie tak przygotowanej kawy się nie miesza. Należy ją wypić przez warstwę bitej śmietany.
Sama nazwa kawy Einspanner pochodzi od jednokonki, czyli pojazdu zaprzężonego w jednego konia. Dlaczego? Otóż woźnice pili tę kawę trzymając ją w jednej dłoni, a lejce w drugiej. Dzięki warstwie bitej śmietany kawa tak szybko nie ostygała i nie rozlewała się.
Einspänner
Składniki
- 60 ml espresso
- 60 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki wody
Sposób przygotowania
- Świeżo zaparzone espresso przelej do wysokiej szklanki.
- Do espresso dodaj wodę i wymieszaj.
- Śmietanę ubij, a następnie wyłóż na kawę.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Porady
- Jeśli lubisz słodszą kawę, możesz posłodzić espresso. W tym celu idealnie sprawdzi się biały cukier lub brązowy. Możesz też posłodzić bitą śmietanę, dodając do niej np. cukier waniliowy.
- Przed podaniem, kawę możesz dodatkowo posypać cukrem, startą czekoladą lub kakao.
Zostaw komentarz