Bananowy pudding chia z marakują
Puddingi z chia są bardzo łatwe do przygotowania, smakują wyśmienicie i można je urozmaicić na tysiące różnych sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na bananowy pudding chia z warstwą bitej śmietany zmieszanej z pulpą z marakuji. Zamiast marakuji możesz użyć zblendowanego mango lub truskawek. W każdej wersji deser ten będzie smakował wyśmienicie.
Bananowy pudding chia z marakują
Składniki
- 2 banany
- 250 ml mleka
- 150 g serka waniliowego
- 5 łyżek nasion chia
Mus z marakuji
- 175 ml pulpy z marakuji
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Nasiona chia zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin. Przemieszaj je od czasu do czasu.
- Banany obierz, a następnie zblenduj z serkiem waniliowym do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy bananowej dodaj nasiona chia i wymieszaj.
- Śmietankę ubij z cukrem, dodaj sok z marakuji i dokładnie wymieszaj.
- Masę chia rozłóż do szklanek i zalej musem z marakuji, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zostaw komentarz