Tiramisu truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi,...

Deser z galaretką poziomkową

Latem wybieramy lżejsze desery, a szczególną popularnością cieszą się te z owocami sezonowymi. Poniżej znajdziesz przepis na deser owocowo-jogurtowy z galaretką poziomkową. Jeśli nie masz...

Matchamisu – tiramisu z matchą

抹茶ティラミス Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao...

Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...

Gofry

Pierwsze „gofry” pojawiły się już w starożytnej Grecji. Powstawały z mieszanki mąki, wody/mleka oraz jajek, a następnie były smażone na metalowych talerzach. Na przestrzeni lat...

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

Panna cotta wywodzi się z kuchni włoskiej i tradycyjnie jest polewana sosem karmelowym. Poniżej znajduje się przepis na jedną z jej wariacji, znacznie słodszą i bardziej owocową – panna...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...

Kulki sezamowe – zhimaqiu

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen dai (珍袋), kulki sezamowe Pierwsze sezamowe kulki zhimaqiu najprawdopodobniej pojawiły się za czasów...

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora,...