Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

panna cotta z białą czekoladą i jagodami

Panna cotta wywodzi się z kuchni włoskiej i tradycyjnie jest polewana sosem karmelowym. Poniżej znajduje się przepis na jedną z jej wariacji, znacznie słodszą i bardziej owocową – panna cotta z białą czekoladą i sosem jagodowym. Sam sos możesz zmieniać według upodobań i zamiast jagód możesz użyć dowolnych owoców, np. malin, wiśni, borówek, mango, czy truskawek. Jeśli masz dostęp do świeżej marakuji to zdecydowanie powinna być ona Twoim pierwszym wyborem, ponieważ idealnie komponuje się z mlecznym deserem. Ale co zrobić jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców? Z powodzeniem zastąpią je mrożone lub możesz też posłużyć się frużeliną albo owocami z puszki. Deser możesz też trochę odchudzić i zamiast gotować owoce w cukrze, możesz je też zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzięki temu panna cotta nie będzie aż tak słodka.

panna cotta z białą czekoladą i jagodami

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Deser
Porcje 6 porcji
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

Panna cotta
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 180 ml mleka 1,5%
  • 1 tabliczka białej czekolady 150g
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru 35 g
Sos jagodowy
  • 150 g jagód
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę połam na małe kawałki.
  • Żelatynę przełóż do małego rondelka i wlej wodę. Pozostaw na 10 minut, aby napęczniała.
  • Następnie żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i odstaw tymczasowo na bok.
    UWAGA! Nie doprowadź do wrzenia, bo straci swoje właściwości.
  • Do rondelka wlej mleko, śmietankę i dodaj czekoladę oraz cukier.
  • Całość pogrzej do momentu rozpuszczenia czekolady. Cały czas mieszaj, nie dopuszczając do zagotowania się.
  • Do mlecznej mieszanki dolej żelatynę i wymieszaj.
  • Foremki natłuść, a następnie rozlej do nich mieszankę i odstaw do stężenia.
  • Jagody umyj pod zimną wodą.
  • Jagody, cukier oraz wodę podgrzewaj przez 10-15 minut.
  • Sos jagodowy odstaw do ostygnięcia.
  • Gotową panna cottę polej sosem owocowym.

Porady

  • Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos dodając do niego pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Najlepiej rozprowadzić ją w zimnej wodzie, przed dolaniem do owoców.
  • Panna cotta podaje się zazwyczaj wyłożoną na talerz, w otoczeniu owoców i polaną sosem. Zamiast tego możesz ją zaserwować w pucharkach.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!